Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Woon jij al modulair? 

Deed de mededeling: ‘Ik verhuis naar een zeecontainer’ vroeger de wenkbrauwen fronsen, tegenwoordig vind iedereen je in zo’n geval slim, milieubewust en vooruitstrevend. Wat ooit de ideale oplossing bleek voor het schrijnende woningtekort onder studenten in hoofdstad Amsterdam heeft voorgoed een plaats weten te bemachtigen in het rijtje ‘Duurzame en hippe leef- en woonopties’. Ontwerpers gaan creatief los op het concept en de containerwoningen zijn allang geen saaie, ijzeren, donkere dozen meer. Modulair wonen is een interessante, relatief voordelige manier van huisvesten. Zeecontainers dienen als tuinkantoor, privé sauna, tuinhuis of gastenverblijf.

Meer ruimte en vrijheid

Ja! Door de standaard afmetingen van een 20 ft of 40 ft zijn ze makkelijk in allerlei opstellingen te modelleren en schakelen. De oppervlakte van een enkele container is ongeveer 30 m2. Je kunt een flat stapelen met zeecontainers en thuis een maisonnette creëren door meerdere woonlagen op elkaar aan te brengen. Zeecontainers zijn voordelig in aanschaf of huurprijs en daardoor heb je lagere woonlasten dan bij reguliere huisvesting. Wonen in een zeecontainer geeft je dus op een financiële manier meer ruimte en vrijheid om te reizen en andere dingen te ondernemen die graag wilt doen in je leven.

Customizable

Er zijn al zoveel anderen! Mensen worden steeds mondiger en bewuster en hebben behoefte aan het uitdragen van hun eigen identiteit. De dingen die we nodig hebben en aanschaffen maken we graag eigen en geven we een individualistische touch mee. Je woning is een verlengstuk van je persoonlijkheid dus ontwerp en beslis je graag mee over de kleur, uitstraling, indeling en locatie. Zeecontainers zijn erg customizable en daardoor in zwang bij mensen die én een duurzame bijdrage aan de wereld willen leveren én graag zichzelf uiten. Wil je graag je sauna in de originele industriële look of heb je liever een luxe afgewerkt tuinkantoor met duurzame betimmering, bestand tegen alle weersomstandigheden, en een energie-opwekkend dak. Alleen de buitenmaten van een container zijn standaard, met de rest kan naar hartenlust worden gespeeld.

De Downside

Net als zo ongeveer alles en iedereen in het leven is ook een zeecontainer niet perfect. Al komt deze woonvorm wel close, er zijn downsides waarmee je rekening moet houden. Zo worden geluidsoverlast, kou en boilerproblemen genoemd als de meest voorkomende nadelen van een zeecontainer. Door de beperkte isolatie kun je last hebben van omgevingsgeluiden en is temperatuurregulatie lastig te stabiliseren. In de zomer kun je de tent uit drijven en in de winter is het soms klappertanden. De beperkte mogelijkheden tot ramen en deuren kan zorgen voor een benauwd gevoel.  Gelukkig zijn de ontwikkelingen op het gebied van oplossingen voor deze ‘probleemzones’ razendsnel en zullen ze in de nabije toekomst steeds minder een belemmering of ergernis vormen. Modulair bouwen gaat steeds meer volledig volgens de laatste isolatie normen en conform de meest recente bouwbesluiten.

De Upside

‘Elk nadeel hep ze voordeel’ zei een grootheid eens en hij had gelijk. Een zeecontainer kan binnen een dag geplaatst worden! Ze worden pre-fab in een werkplaats geproduceerd en staan daarom razendsnel op de uiteindelijke plek. De definitieve afwerking en aansluitingen op alle energie voorzieningen als water, licht en warmte neemt niet langer dan 5 werkdagen in beslag. Binnen een week ben jij dus gesetteld in je eigen prachtige zeecontainer.

Zeecontainers zijn onbeperkt te stapelen en schakelen. Misschien begin je met één unit en breid je deze later in je leven naar wens uit tot je eigen riante, luxe villa. Modulair wonen is flexibel.

Containers kunnen tegen een stootje. De stevige constructie garandeert een lange levensduur. Doordat ze niet verankerd zijn is de gehele constructie ook nog eens redelijk eenvoudig verplaatsbaar en heropbouwbaar. Ideaal als die felbegeerde plek langs het water of bij de bosrand eindelijk bereikbaar wordt of je liever naar een andere stad wilt verhuizen.

Moderne tijdgeest

Wonen in een zeecontainer geeft je op veel manieren vrijheid en mogelijkheden. De hele exercitie past in deze moderne tijdgeest. Laat je wel goed informeren over de mogelijkheden en regelgeving omtrent modulair wonen of bouwen in jouw specifieke gemeente want een goede voorbereiding zorgt voor een soepel proces. Ik wens je alvast heel veel plezier met je nieuwe woonvorm!

 

Nathalie Schalke
www.stylingconcepten.nl

 

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong