Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Viva Valencia

Op een paar uur vliegen, aan de Middellandse Zee en rivier de Turia, ligt de derde grootste stad van Spanje: Valencia. Met haar rijke geschiedenis, prachtige middeleeuwse stadshart, killer paella, wirwar van kleine straatjes én een hypermoderne Ciutat de les arts i les ciénces (Stad van Kunsten en Wetenschappen) biedt dit levendig bolwerk van cultuur, ambacht, creativiteit, allure en ongedwongenheid alle ingrediënten voor een inspiratietrip.

Professionals in design en interieur inspireren anderen, maar willen natuurlijk zelf ook ‘gevoed’ worden. En waar kun je dat beter doen dan in een mediterrane stad? Valencia ademt innovatief design. De mix tussen klassieke en moderne stijlen daagt uit na te denken over bijzondere combinaties die elkaar kunnen versterken. Interieurstylist Nathalie Schalke ging alvast vooruit.

Architectuur

De kenmerkende Spaanse architectuur in Valencia is door verschillende culturele invloeden buitengewoon rijk aan diversiteit en details. De gebouwen in oorspronkelijke gotische, barokke, renaissance en romaanse bouwstijlen vormen een dynamisch contrast met de futuristische creaties van architect Santiago Calatrava, bedenker van onder meer de Stad der Kunsten en Wetenschap. Zijn werken zijn over de hele wereld herkenbaar door zijn eigentijdse, organische stijl. De stad ademt innovatief design, is een mix tussen klassieke en moderne stijlen en geeft je stof tot nadenken over bijzondere combinaties die elkaar, zonder verlies van eigenheid, kunnen versterken.

Adembenemend

Vanuit het centraal gelegen hotel Palacio Reina Victoria, waar ik erg aangenaam verrast ben door het geweldige interieur, de regelmatig wisselende kunstexposities en de gemoedelijke sfeer, zijn alle karakteristieke deelwijken en winkelgebieden makkelijk te belopen. In het historische centrum bevindt zich een keur aan vintageshops, ateliers, musea, bezienswaardigheden, pleinen, kerken, barretjes en restaurants. Eén van de oudste buurten in de stad is El Carmen. De Arabische geschiedenis van dit deel vind je hier veelvuldig en op verschillende manieren terug in bijvoorbeeld gastronomie, oude stadspoorten en de kathedraal. Kledingwinkels wisselen af met winkels vol streekproducten, borduurwerk, handgemaakt keramiek en de wereldberoemde waaiers. In dit deel bevindt zich de meest adembenemende en één van de grootste markthallen in Europa die ik ooit heb mogen aanschouwen: de in art nouveau-stijl gebouwde Mercado Central. Hoge koepels, grote glas-in-loodramen en een stalen bogenconstructie geven dit gebouw uit 1916 enorm cachet.

Stad van zijde

Van oorsprong staat Valencia bekend haar om haar zijde- en brokaatindustrie. De 15e eeuwse, gotische Zijdemarkt, de Lonja de la Seda, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en herinnert aan de gloriedagen van deze industrie. Historische vloeren, plafond- en raamschilderingen, barokke details en gewelven maken dit gebouw tot een heuse must experience. De gehele geschiedenis, verwerkingsmogelijkheden, oorsprong en teloorgang van de zijde-industrie uit de Moorse tijd van Spanje – van de 8e tot de 15e eeuw – kom je te weten in het Museo de la Seda. Drie eeuwen lang is zijde de meest belangrijke handelswaar van Valencia geweest. Vandaag de dag is dit ambacht vooral terug te vinden in de typische kleur- en detailrijke Valenciaanse traditionele kostuums en prachtige interieurstoffen. Deze worden nog altijd op traditionele wijze op handweefgetouwen door ambachtslieden vervaardigd. Elke zondag en op een speciale feestdag paraderen de lokale inwoners vol trots in klederdracht door de straten.

Hoogstandje

Door de stad fietsen is een genot én een uitdaging. Heel fijn is het fietspad door de bedding van rivier de Turia. Na een helse overstroming in 1957 is de rivier aan de Westkant omgeleid naar de rand van de stad en de bedding in het centrum drooggelegd. Jardin del Turia dient nu als ontmoetingsplek en recreatiegebied, dagelijks vind je er vele joggers, fietsers en wandelaars in het ruige park. Onderweg naar de stranden kom je vele plantsoenen, sportterreinen, fonteinen, een botanische tuin, speelplekken, een kermis en diverse culturele instellingen als het Museum voor schone kunsten, de Koninklijke tuinen, Parc Gulliver, de Palau de la Música de València tegen. Evenals de bijzondere Stad van Kunsten en Wetenschappen, de Ciutat de les Arts i les Ciències wat een indrukwekkend architectonisch hoogstandje is dat!

Crisis beslecht

De crisisjaren hebben in Spanje hard toegeslagen. In de bouwsector en aanverwante interieurbranche moesten door wegblijvende consumenten vele fabrieken en winkels sluiten in de afgelopen jaren. Dappere ondernemers die erin zijn geslaagd kosten te reduceren, beleid aan te scherpen en te innoveren, hebben kunnen overleven. Ondernemers hebben vele uren gewerkt tegen te lage verdiensten en zijn door nieuwe technologieën en productontwikkeling door de banken met krediet ondersteund en gefaciliteerd. De maatschappij en consumentenbehoefte verandert snel en kwaliteit, duurzaamheid en service zijn key demands.

Winkels vol design

Rondom het gezellige Mercado Colón liggen diverse chique winkelstraten met mooie boetieks en interieurzaken. Vooral de zijstraatjes van de hoofdaders huisvesten vaak de leukste ontdekkingen. Wil je echt op stand shoppen en je vergapen aan kunst en design, dan is het district Ensanche de plek die je hart sneller zal doen kloppen. Aan de andere kant, richting het historisch centrum vind je aan Carrer de la Cultura, zomaar ineens, een prachtige designstore om je te vergapen aan kunstzinnige en verrassende interieuritems. Vlakbij de Torres de Quart, de moeite waard om te beklimmen en van de vergezichten te genieten, bevindt zich aan de Carrer de Quart een interieurdesignzaak waar Moooi en Marcel Wanders goed vertegenwoordigd zijn. De Scandinavische, mediterrane invloeden bij Petit Lily aan de Carrer de l’abadia de sant Marti zijn een serene oase tussen de vele kleurrijke zaakjes.

Valencia is heerlijk overzichtelijk en nodigt door haar vele straatjes, steegjes, pleintjes en parken uit tot eindeloos struinen. Laat je verrassen door waar je per toeval uitkomt. Deze prachtige stad heeft met haar rijke geschiedenis, imposante architectuur, vele zowel hippe als historische hotspots én heerlijk eten een speciaal plekje in mijn hart veroverd.

 

Op commando van Sanders Media