Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Tendence: Mixology van trends, skills en impuls

Tropische temperaturen en frivole summervibes zorgen in Frankfurt voor een ontspannen sfeer waarin retailers, buyers, producenten en handelaren bestaande banden aanhalen en nieuwe contacten verwelkomen. Een indrukwekkend scala aan internationale exposanten, variërend van éénpitter tot multinational, tonen de nieuwste trends en innovaties en bieden retailers de kans hun klanten dit naderende winterseizoen te verrassen met de laatste lifestyle musthaves.

Mixology

Op een prettige manier wordt hier serieuze business gedaan. Daarbij ligt de klemtoon niet alleen op product en inkoop want een goed verkoopresultaat is niet alleen afhankelijk van het assortiment. Tendence Impuls, de online tool ditmaal ter plaatse live en analoog te ontdekken, prikkelt bezoekers met nieuwe ideeën over productpresentatie, samenwerking en duurzame klantloyaliteitsprogramma’s. Bedreven raken in deze essentiële onderdelen is een must om de aandacht van de grillige consument steeds opnieuw te kunnen vangen en vast te houden. In deze competitieve branche is een gezonde toekomst genereren en succes behalen afhankelijk van de gezonde mixology tussen al deze facetten.

Tendensen

Opvallend zijn de warme tinten oranje, rood en roze. In overvloed en door elkaar gebruikt. De vele mogelijkheden om plantjes en groen hangend te integreren. De verborgen grapjes en tegenstrijdigheden en de vloeiende speelse, organische en natuurlijke vormen. Dromenvangers brengen subtiel een spiritueel tintje en er is bewustwording omtrent etniciteit, verschillende culturen en gebruiken. Veel ambachtslieden tonen hun met liefde, kunde en geduld vervaardigde collecties. Veelal enkele, unieke stuks met een verhaal en visie. Mooi om te zien dat er oprecht aandacht wordt gegeven. Dat de tijd wordt genomen iets bijzonders te laten ontstaan en dat de ontwerpers lef en moed hebben te experimenteren met vorm, materiaal en kleur en zo hoogwaardige en begerenswaardige items en sferen creëren.

Ambacht met hart en ziel

Majolikon, het merk voor handgemaakt keramiek uit Polen, is een ode aan historie, kleur, vormgeving en procedé. 25 jaar lang renoveerde en restaureerde zij 18e eeuw monumenten, schilderijen en beelden en leerde ze van grootmeesters alle denkbare technieken gebruiken voor de meest authentieke resultaten. Haar creativiteit en ervaring in met name de ‘majolica techniek’ wendt zij nu aan voor haar eigen keramische lijn, ambachtelijk vervaardigt uit traditioneel klei. Mineralen, water en organische vormen zijn de inspiratiebronnen voor haar delicate maar ijzersterke en foodproof collectie.

Met zijn expressieve collectie ‘Light Figures’ wil glasveredeler Reiner Schlestein via verschillende handwerktechnieken contrasten blootstellen in het materiaal. Zijn figuren zijn fascinerend. Ruw oppervlak versus gepolijste zijden, gekleurd glas in combinatie met transparant en helder versus troebel.

Na 25 jaar klassieke muziek managen verruilde Marie- Annick Leblanc haar carrière voor een leven met keramiek. Ze bekwaamde zich via diverse opleidingen en workshops bij onder andere Mylène Peyreton in Frankrijk en Duitsland en startte in 2014 haar eigen studio in Zuid Brandenburg. Gedurende een aantal weken vervaardigt Leblanc in een vrij, gevarieerd en organisch proces levendige objecten met een zekere diepgang. De kleuren zijn fenomenaal en de degradé uitvoering past uitstekend in de decadente kosmopolitische sfeer die momenteel de trendlijsten aanvoert.

Eratini, de artistieke Griekse ontwerpstudio verwerkt in glas onder andere brons, koper, zilver, platina en verf. De balans vinden tussen esthetiek en functionaliteit is het doel van het team van Eratini. Vrij vertaald betekent dit ‘liefde en verlangen’.
De futuristische, organische vorm van deze lampen trekt de aandacht. Alsook het diffuse licht wat de objecten een zeker zelfvertrouwen geeft.

Verhalen weven

De Belgische Isabelle Torelle vormt met haar Duitse echtgenoot ‘Meisterwerke.’ Dit dynamische duo beheerst tot in de finesses de kunst om historische portretten van edelen een contemporain uiterlijk te geven zonder in te boeten aan klasse en grandeur.
‘Ik kijk op een nieuwe manier naar kunst’ vertelt Torelle ‘en wil graag een surplus en contrast brengen. Door op een historisch tafereel een eigentijdse sleavetattoo te borduren creëer ik dynamiek en verrassing in een interieur.’
De Gobelins worden volgens authentieke 14e en 15e eeuw tapisserie technieken doch op machinale wijze geweven en brengen spanning in een ruimte. De panelen zijn akoestisch en warmte-isolerend. ‘Alvorens ik aan een nieuwe collectie ga werken neem ik de tijd om te ontdekken wat ik wil gaan maken. Dan zoek ik de juiste modellen bij mijn ideeën en creëer ik samen met de fotograaf en stylist de ideale setting. Via mijn weefgetouw schijf ik een verhaal’ besluit Torelle.

Eclectisch

Urban Oasis brengt de natuur in huis op een levendige, chique manier. De collecties van Kersten beloven een geluksgevoel te brengen en inderdaad maakt mijn hart een sprongetje. De rijke tonen warm rood en oranje die via aubergine en mauve- schakeringen naar bordeaux lopen geven een romantisch gevoel van luxe. Ondersteund met emerald groen, petrol blauw, goud, metaal en koper. De tropische vogels, dieren en planten als decoratie vormen met recht een oase van overvloed. Dierenhuiden en (fun)fur van de firma Thomas Albrecht of Natures Collection passen perfect in deze sferen.

O4Home brengt de nieuwe warme oranje kopertinten die ver zijn doorgevoerd in de handgemaakte collectie. De naar eigen ontwerp gezandstraald en geëtste windlichten zijn adembenemend mooi en staan perfect in een eclectische setting.

Blanc de blanc

Als tegenhanger van de kleurrijke trend zijn er de serene witten. Eenvoudige vormen, mooi design en licht gouden, champagnekleurige tinten brengen rust in het interieur. De vazen van Räder hebben speciale applicatietechnieken. Elk product heeft zijn eigen verhaal en schittert in eenvoud. Boltze brengt licht gouden accessoires, bijzettafels en schalen die perfect passen in een ontspannen Ibiza sfeer. De champagnetint geeft warmte aan de koele witten.

Valt er wat te lachen

Dat het leven serieus is begrijpen we volkomen. Humor echter relativeert en houd ons scherp en op de been. In het interieur zijn grapjes toegestaan en designers durven steeds meer onconventioneel, brutaal en grappig te zijn.
Soms lieflijk, zoals de vetplantjes als hoedjes op de schedels andere wat minder subtiel met een duidelijke ‘fuck’ en opgestoken middelvinger. De konijn-lamp van Werner Voss is een verfrissend item en de gezellige gezichtjes op het porselein van Tassen bezorgen je meteen een glimlach. Via Raumgestallt kun je papieren lampen bemachtigen die door de speelse vorm en in een groepje bij elkaar je eigen wolkendek vormen. De fantasie krijgt de vrije loop en humor is essentieel.

Verlicht

De verlichting van Sompex is met de lange spiralen en smoked glass gedistingeerd, stoer en elegant tegelijk. Segula brengt een nieuwe opvallende artlijn, onbreekbaar in frivole vormen gebracht. Als je erin staart raak je niet verblind.

Karton

Hout en natuurlijke materialen zijn evergreen. De Poolse designer Andrzej Welik brengt onder het label Cartone zijn liefde voor cardboard tot uiting. Met zijn roots in advertising is hij welbekend met het materiaal. Vernuftige snijdtechnieken stellen hem in staat bijzondere vormen en objecten te creëren als lampen, cactussen, akoestische wandpanelen en design stoelen die hij handmatig vervolmaakt.

Lefgozerbedrijven

Tendence is een verrassende beurs waar ruimte is voor prikkelende side dish programma’s, innovatie en afwisseling. Het gevarieerde aanbod staat garant voor ontdekking en vernieuwing. De lefgozerbedrijven die buiten de lijntjes durven kleuren krijgen de aandacht boven de gevestigde behouden bedrijven. Zo waren de strak vormgegeven ledlampen, annex wijnkoelers, annex muziekboxen van Kooduu opvallend, alsook de prachtig handgeweven stoffen van Geometr op het Talentenplein en de multifunctionele houten tafels van het ingenieursduo- Jungholz. Teveel om op te noemen. Tendence 2018 biedt een mooie mixology.

 

 

 

Op commando van Vakbladen.com