Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Berlijn, ultieme weergave van de moderne Zeitgeist

Berlijn wordt gezien als grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centrum van Duitsland, kent vele gezichten en is daarom niet in een hokje te plaatsen. Met haar hoog ontwikkelde culturele leven, musea en kunsttentoonstellingen is Berlijn een must see, voor liefhebbers van onconventioneel, rauw en eigentijds. Berliners omarmen liberalisme en deze levensstijl sijpelt voel- en zichtbaar door de stad. Deze metropool ademt ruimte, kent brede straten, lanen en pleinen en is één grote creatieve uiting van meningen, verzet, historie en propaganda. Berlijn is de ultieme weergave van de moderne Zeitgeist en daarom indrukwekkend, soms angstaanjagend maar bovenal inspirerend.

Stad van uitersten

Als hoofdstad van Duitsland is Berlijn de, op Londen na, grootste stad van Europa. Met haar circa 3.5 miljoen inwoners uit alle delen van de wereld draagt Berlijn met recht de titel Metropool. Ongeveer 30% van het totale stadsoppervlakte is echter natuurlijk groen door bossen, parken, rivieren, kanalen en meren. Dit maakt Berlijn een van de meest uitgestrekte steden ter wereld.
In Berlijn vind je alles: van politiek tot cultuur, geschiedenis, architectuur en een grootse clubscene. Hele rijke mensen en grote armoede, wonderschone delen en plekken waar geen centimeter vrij is van graffiti, tags en aanplakbiljetten. Berlijn is een fascinerende stad van uitersten.

Tout Hip

Vanuit het station Warschauer Straβe is het kleine spazierung naar het designer NHOW hotel in het hippe Friedrichshain-Kreuzberg district. De nu al legendarische Egyptisch/ Canadese Design Award- winnende ontwerper Karim Rashid is verantwoordelijk voor het vloeiende, vrolijke interieur in dit hotel direct aan de oevers van de Spree. Het uitzicht over de rivier, de bruggen en de stad vanuit de loopbrug, lobby en het restaurant is even indrukwekkend als rustgevend. Als de kleur roze je de kriebels geeft kun je beter een andere accommodatie kiezen maar in deze rockende, muzikale en creatieve scene komt deze beminnelijke kleur helemaal tot haar recht.

Creatief bolwerk: Friedrichshain- Kreuzberg

In het voormalig Oost Berlijnse Friedrichshain speelt het leven zich zomer of winter grotendeels op straat af. Deze levendige wijk is habitat voor concept stores, bars, restaurants en creatieve bedrijven. Veelal ingericht op de typisch Berlijnse ‘kringloop wijze’. Op de grens met het voormalig Westerse Kreuzberg, naast de brug aan de oever van de Spree, vind je het openluchtmuseum ‘East Side Gallery’. Dit is het langste stuk originele muur wat in de stad nog overeind staat en is volledig beschilderd.

Adembenemende bouwwerken en architectuur

Na de val van de muur heeft Berlijn de reputatie opgebouwd een levendig centrum te zijn van eigentijdse kunstvormen en architectuur. Potsdamerplatz is een inspirerend voorbeeld hoe moderne bouwwerken goed acteren tegen oude Neo Klassieke bouwstijlen. Dit plein is in WOII grotendeels verwoest geweest en een architectenteam onder leiding van Renzo Piano heeft voor de wederopbouw getekend. Piano heeft een indrukwekkende staat van dienst en is onder andere bekend van het wereldberoemde Centre Pompidou in Parijs, onze eigen Nemo in Amsterdam en de Toren op Zuid in Rotterdam. Toppunt van modernisme is hier het glazen Sony Centre, hoofdkantoor van grootmacht Sony ontworpen door Helmut Jahn.

In het historische Mitte leidt de Friedrichstraβe je via flaneerboulevard Unter den Linden langs verscheidene bezienswaardigheden als hét symbool van de val van de muur, de Brandenburger Tor, de pompeuze Berliner Dom en de in Wilhelminische stijl gebouwde Staatsbibliothek. Dit gebied straalt de grandeur van weleer uit. Liefhebbers van classicistische bouwkunst kunnen hun hart ophalen bij de Gendarmenmarkt. Op dit weidse plein staan twee kerken tegenover elkaar, symmetrisch op het immense concertgebouw. Een lange wandeling langs de Spree leidt je langs de Museumsingel met allerhande verschillende musea en universiteiten in barokke en neo klassieke stijlen, afgewisseld met gezellige terrasjes langs de kades.

Shop till you drop

Winkels, galeries, flagshipstores en internationale merken vind je aan en rondom de beroemdste winkelstraat van Berlijn: Kurfürstendamm, in de volksmond afgekort tot Ku’damm. Naast het chique KaDeWe (Kaufhaus Des Westen) vind je er ook cultuur als de ruïne van de verwoeste Kaiser- Wilhelm- Gedächtniskirche. Deze elegante winkelstraat biedt alles wat je kooplustige hart begeerd en vooral in de vele zijstraten vind je mooie galeries en luxe speciaalzaken.

Oranienburgerstraβe is een multiculturele , door monumentenzorg beschermde wijk waarin je nog vele oorspronkelijke binnenplaatsen vindt. In bijvoorbeeld de Torstraβe wemelt het van de kunst galeries en veel hippe horecagelegenheden. Een erg leuke buurt om in rond te dwalen en je te laten leiden door waar de wind je heen blaast.

Silicon Allee

Zo wordt, met een knipoog naar de Amerikaanse versie, de Berlijnse ‘startupscene’ genoemd. De mythe oreert dat hier elke 20 minuten een nieuwe startup het levenslicht ziet. Jonge bedrijven toveren verlaten panden om tot hippe thuishavens van waaruit nieuwe, creatieve ondernemingen spruiten. Na de Wende zoals de omwenteling naar democratie word genoemd, waren er grote financiële gevolgen. Een slechte economie, leegstand, armoede en werkloosheid teisterden de stad. Het ontbreken van goedbetaalde banen dwingt mensen van de geijkte routes te wijken en wakkert de creativiteit van de Berliners aan. Velen stonden wagenwijd open voor nieuwe ideeën, andere culturen en mensen en kozen een onzekere toekomst als ondernemer. Dat heeft hen geen windeieren gelegd bewijzen onder andere Zalando en Hello Fresh. Inmiddels weten durfinvesteerders startende ondernemers te vinden en zijn tal van stimuleringsinitiatieven opgezet om jonge bedrijven te begeleiden op het pad naar succes.

In Berlijn val je van de ene verbazing in de andere. De rijke historie, de vrije uitingen van kunst, de vele al dan niet zo bedoelde straattheaters en de sporen van verdeeldheid en hereniging weten een onuitwisbare herinnering achter de laten op mijn netvlies.

Inspiratietour

Op een goed uur vliegen, in het Oosten van Duitsland, dichtbij de Poolse grens in de deelstaat Brandenburg ligt aan rivier de Spree het veelzijdige Berlijn. Met haar ontzagwekkende geschiedenis over verdeeldheid en hereniging, de statige gebouwen aan weidse lanen en ruime pleinen, moderne architectuur, vrijgevochten cultuur en rijke nachtleven is deze metropool een uitermate geschikte bestemmingen voor een zinnenprikkelende inspiratietour. In een altmodisch Trabantje, wenn du wünscht.

 

 

 

Op commando van Sanders Media