Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Lakewood Creations, een veelbelovende Surinaams-Nederlandse alliantie

Vanuit de rijksmonumentale Dokloods in de rauwe Waalhaven te Rotterdam, waar eens de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij de leidende positie onder de Nederlandse scheepswerven innam, worden tegenwoordig de meest hoogwaardige interieurstukken vervaardigt. Lakewood Creations, een Surinaams- Nederlandse alliantie tussen Harm van de Ven, Fariq Ishaak en BWWI nv, opgericht in juli 2018, maakt in deze historische industriële setting unieke, ambachtelijke en stijlvolle interieurproducten vanuit een ijzersterke en duurzame visie.

Verzonken bos

‘Wij hebben in Suriname, Zuid-Amerika, een bijna onuitputtelijke bron gevonden van waaruit we kwalitatief hoogwaardig tropisch hardhout kunnen oogsten zonder de natuurlijke habitat en ecosystemen van dieren en inheemsen aan te tasten. Het is onze missie het verzonken bos in het Brokopondomeer naar de oppervlakte te brengen, daarmee verdere onnodige schade aan milieu- en leefomgeving te voorkomen en prachtige producten te maken.’

Duurzame bron

De grondleggers van Lakewood Creations zijn per toeval bij elkaar gekomen. ‘Via wederzijdse contacten kwam ik in aanraking met Fariq,’ zegt Harm. ‘Al brainstormend merkten we dat we op één lijn lagen qua persoonlijkheid, visie en arbeidsethos. Al snel hadden we een plan en helder doel wat we vlot geconcretiseerd hebben.’ Hun verhaal start in het Amazonegebied in Zuid-Amerika waar in de jaren zestig van de twintigste eeuw, ten behoeve van de bauxietindustrie, de Afobakadam werd gebouwd. Het stuwmeer wat ontstond is met een oppervlakte van 135 duizend hectare ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en staat nog altijd vol met ondergelopen bos dat wacht om geoogst te worden.
Van de totale wereldhoutvoorraad bevindt zich, verdeeld over ruim 4600 stuwmeren, 30% onder water. ‘Neem bijvoorbeeld Lake Volta in Ghana, een stuwmeer zo groot als België. We kunnen voor lange tijd verantwoord blijven oogsten uit dit soort duurzame bronnen.’ Vanuit dit meer kunnen we vanaf midden 2019 gaan leveren. Het is ondenkbaar om dit potentieel niet te benutten gezien de wereldwijde vraag naar hout. Nu de oogstlicentie in handen is van BWWI nv hebben de drie partners de volledige keten in eigen beheer. ‘Zodoende weten we exact waar ons hout vandaan komt’ aldus Harm van de Ven. Er zijn weinig partijen die ons dit nadoen.

Cadeau aan de wereld

Naast de zakelijke betrokkenheid heeft Ishaak ook emotionele banden met het meer. ‘Als geboren en getogen Surinamer ben ik vastbesloten de mooie kanten en potentie van het land onder de aandacht te brengen’.
‘Wat nauwelijks bekend is, is dat Suriname in 1998 een groot deel van het tropisch regenwoud aan de wereld heeft geschonken in de vorm van het Centraal-Suriname Natuurreservaat (CSNR). De registratie hiervan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is de internationale erkenning van de bijdrage die een land met tropisch regenwoud levert aan het behoud van de longen van de Aarde. Suriname heeft een goed gevestigde traditie waar het natuurbescherming en het bepalen van strategieën voor duurzame ontwikkeling betreft’, aldus Ishaak.

Perfecte synergie

Harm van de Ven is de uiterst bekwame ambachtsman met liefde voor zijn vak. Hij wil te allen tijde stijlvolle en duurzame producten creëren. Duurzaamheid zit hem in het bloed en hij heeft een sterke drive om het verschil te maken. Van de Ven is bevlogen en maatschappelijk betrokken. ‘Ik vreet me vast en het kost soms moeite de balans te houden tussen werk en privé’

Ishaak is de gedreven zakenman die niet bang is de barricaden op te gaan voor zijn idealen. Hij is vastberaden als het gaat om het halen van gestelde doelen en het initiëren van positieve grootscheepse veranderingen. Obstakels zullen hem niet weerhouden om zijn doel te bereiken. ‘Als je iets wilt moet je ervoor gaan, is mijn motto.’ De partners vormen de juiste synergie tussen pragmatisme, creativiteit en daadkracht.

Pure houtsoorten

‘We houden er niet van om beperkt te worden in onze missie en voor het vervaardigen van hoogwaardige interieurconcepten maken we bij Lakewood Creations alleen gebruik van de excellente kwaliteit tropisch hardhout dat goed geconserveerd is gebleven in de diepte van het Brokopondomeer.’ Het Brokopondomeer is rijk aan tonnen hout en iedere dag gaan scouts erop uit om handmatig de beste stammen te selecteren. Er zijn zo’n 90 soorten waaronder Marblewood, Basralocus, Djinja Udu, Gevlamde Bostamarinde, Groenhart en Rode Kabbes voorhanden die allen variëren in structuur en tekening. De kleurschakeringen lopen van goud naar donkerbruin tot paars. Wanneer dit hout aan land is gebracht brengen we in onze werkplaats de oorspronkelijke schoonheid opnieuw tot leven. We gebruiken alleen de natuurlijke kleuren van het hout, die voor zichzelf spreken. Hooguit wordt een hoogwaardige olie of blanke lak aangebracht als afwerking.’

Niet zonder hobbels

Hoewel de partners zich in een positieve flow bevinden hebben ze ook te maken met kritiek en flinke uitdagingen. Critici zijn bang dat door de oogst het ecosysteem onder water wordt verstoord. Dit is echter niet het geval omdat de bomen niet worden ontworteld. Duikers zagen de bomen tot op een bepaalde diepte af waardoor de voedingsstoffen in de bodem behouden blijven.
Ook is het een hele uitdaging om een FSC of PEFC certificering voor elkaar te krijgen. ‘Officieel worden we niet aangemerkt als ‘bos’ waardoor we niet passen binnen de huidige certificeringssystemen. Er zijn zeker barrières te slechten voordat we al onze ambitieuze plannen ten uitvoer zullen kunnen brengen, maar dit is juist de brandstof waarop wij excelleren’ aldus een vastberaden Ishaak.

Grote ambities

‘Een van onze ambitieuze doelstellingen is om de Olympische Zomerspelen in 2024 van Parijs mede helpen vorm te geven. Dat voor alle tribunes, spanten en daar waar hout toegepast kan worden geen enkele levende boom is omgehakt. Als beheerder van de volledige keten kunnen we zowel eindproducten leveren in de vorm van meubelen en geschaafd balkhout alsook halffabricaten voor houtverwerkende industrie. Om onze transparantie en het verhaal extra kracht bij te zetten wordt momenteel een Track & Trace systeem ontwikkelt, wat we binnen een half jaar operationeel willen hebben. Via dit systeem kan men online de gehele route vanaf de oogstvelden en het aan land gaan tot de zagerij en het verschepen naar Nederland real-time volgen. In de toekomst willen we onze cliënten uitnodigen voor een bezoek aan het Brokopondomeer zodat zij ons verhaal aan den lijve kunnen ervaren. Ter plaatse kunnen zij met eigen ogen zien hoe de winning en distributie van het stuwmeerhout in zijn werk gaat. Het is een indrukwekkend proces en bovendien een inspirerende reis naar een prachtig land.’

Mio’s Coffee & Juices

Recent is een nieuw horecaconcept te Hoofddorp opgeleverd: Mio’s Coffee & Juices. ‘Dit is ons eerste totaalproject,’ zegt van de Ven. ‘Dit concept richt zich sterk op herkomst en transparantie in de keten van hun producten. Ons verhaal sluit hierbij naadloos aan. In eerste instantie zijn we gevraagd de nieuwe tafels van stuwmeerhout te leveren. Al snel werd het vervaardigen van de bar aan de opdracht toegevoegd en tot slot hebben we de gehele interieurafwerking uitgevoerd. Dit project is een subliem begin van ons avontuur.’

Zuiver te verantwoorden

Met Lakewood Creations hebben we een zuiver te verantwoorden product in handen. ‘We staan volledig achter ons verhaal’ aldus de stellige heren. ‘Transparanter dan dit wordt het niet’ en met zoveel geloof sta je sterk. ‘Met Lakewood Creations hebben we een onderscheidend duurzaam product uit Suriname in handen wat wordt vervolmaakt in Nederland. We gebruiken alleen hoogwaardig materiaal en ons machinepark heeft een flinke upgrade ondergaan om meubelen en maatwerk tot in de finesses te kunnen vormgeven. Daarnaast leiden we mensen op om te leren werken met dit mooie materiaal en leveren we niet alleen een tastbaar eindproduct maar dragen we ook bij aan het verspreiden van duurzaam gedachtegoed.’

‘We streven ernaar een sterk merk te worden in Europa. Onze solide supply chain maakt ons betrouwbaar in levering en kwaliteit. Bovendien zijn we het enige distributiekanaal voor hout met deze specifieke duurzame oorsprong. Al onze ervaringen tot nu toe, de skills die we hebben aangeleerd en de wensen die we hebben ten aanzien van werk en leven komen samen in Lakewood Creations. Creating Quality – Preserving Life is niet voor niets ons motto!

 

 

Op commando van Vakbladen.com voor Meubel+