Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Lekker in mijn vel

Bewonderend kijk ik naar de foto’s op instagram van killerbody’s en andere ultra fitte, gestroomlijnde dames. Vervolgens dwaalt mijn blik af naar mijn eigen naakte spiegelbeeld. Laten we zeggen dat er werk aan de winkel is. Hoewel het lijkt alsof ik ‘overnight’ zo ben geworden is dat natuurlijk een gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud. Het is erin geslopen, de desinteresse, de ontkenning en de geleidelijke versloffing. Ik ben me bewust van mijn eigen aandeel in dit geheel. Daarnaast spelen andere factoren een belangrijke rol bij de veroudering en het langzaam ineen storten van mijn eens zo mooie lichaam.

Hormonale verandering

Een vrouw ondergaat in haar leven ongeveer zes keer een complete hormonale verandering. Dat heeft allerlei gevolgen op fysieke en mentale gesteldheid. Is er te lijden onder stress en spanning dan zal dat onmiddellijk zijn weerslag hebben op buik en taille. Genen en bouw spelen een grote rol. De één is rank en niet dik te krijgen en de ander rond en komt bij wijze van spreken van water nog aan. Daarbij zijn er tegenwoordig allerlei allergieën en intolerantie waarvan onze voorouders nog nooit hebben gehoord.

Lekker in mijn vel

Voor ik het goed en wel besef is mijn model van ‘zandloper’ verandert in ‘appel’. Niks mis met een appel maar dat is niet wat ik van nature ben. Nu wil ik weer terug naar mijn oorspronkelijke vorm. Ik realiseer me terdege dat ik niet dat lichaam terug zal krijgen wat ik had toen ik 18 was, al ga ik in de sportschool wonen en eet ik alleen nog groenten de rest van mijn bestaan. Ik wil gewoon lekker en tevreden in mijn eigen vel zitten. Daarvoor ga ik me niet blind staren op de getallen die een weegschaal aangeeft. Ik ga mijn resultaten meten aan mijn broeken. Mijn old school spijkerbroeken, zonder die verneukeratieve stretch!

Rust, reinheid en regelmaat

Vroeger was bijna niemand te dik. Ze aten vers en wat er in het seizoen voor handen was. Brood kwam van de bakker, vlees van de slager en groenten uit eigen tuin of van de groenteboer. Ze verrichten zwaar(der) lichamelijk werk, hadden niet allemaal een auto dus wandelden en fietsten meer en waren daardoor vele uren per dag in beweging. Op televisie was geen enorme variëteit aan programma’s dus op tijd naar bed gaan ging vanzelf. Er was rust, reinheid en regelmaat. Iets wat in deze 24 uur dolgedraaide economie een schaarste begint te worden. Een beetje ouderwetse manier van leven lijkt me dan ook juist in deze tijd een heel goed idee. Back to basic. Echt voedsel eten zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm, meer bewegen en minder stress. ‘Piece of cake’ zou je denken.

Op waarde schatten

Met terugwerkende kracht bied ik mijn lichaam excuses aan! ‘Lief lichaam, Sorry dat ik je destijds niet op waarde wist te schatten en alleen maar lette op een klein rolletje of minuscuul putje. Je bent prachtig lijf en je dient me wel! We hebben samen twee geweldige kinderen gemaakt en op de wereld gezet. De sporen die dat heeft nagelaten neem ik voor lief. Ik accepteer je nu in volle glorie, ben blij met je en beloof plechtig goed voor je te zorgen. Je bent het enige thuis waar ik de rest van mijn leven in zal moeten wonen.’

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong voor de special Vrouw