Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Dromers

Al jong werd ik als dromer bestempeld. Ik droomde in de nacht en ik droomde op klaarlichte dag. Dromerig zijn leek een negatieve bijklank te hebben. Want, niet praktisch, snel afgeleid, niet realistisch, niet bereikbaar, niet haalbaar. ‘Kom van die wolk af!’ werd me bruut gesommeerd. Maar ik vond het heerlijk daar in dromenland. Mijmeren, mezelf verliezen in gedachten en mooie beelden. De wonderlijkste creaties en wezens trekken voorbij aan het gesloten oog. Rust, inzicht en overzicht gaf het me. Heel veel ideeën, enthousiasme en inspiratie. Drive en motivatie. Een gevoel dat alles mogelijk is.

Oneirologie

De wetenschappelijke definitie van een droom luidt als volgt. ‘Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart, als hij of zij slaapt.’ De wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoeken en interpreteren van dromen heet ‘oneirologie’. Wat een prachtig woord! Samengesteld uit het Griekse ‘oneiron’ (droom) en ‘logia’ (de leer van). Overdag zijn de hersenen anders aan het werk dan ’s nachts wanneer je in ontspannen toestand verkeerd. Overdag denk je vaak logisch en lineair. In termen als oorzaak en gevolg. Volgorden die praktisch en efficiënt zijn. In je dromen echter krijgt creatief denken de ruimte. Breed en associatief. Je legt verbanden vanuit verrassend perspectief.

Megalomaan

Ik droom grootse dingen! Megalomaan gewoon en ik schrik er soms zelf soms. Heb het idee dat er een creatieve explosie in mijn hoofd heeft plaatsgevonden. Ik heb wel eens in mijn droom gedacht. Goh, das briljant, dat moet ik echt onthouden! De volgende ochtend wist ik wel dat ik iets belangrijks had gedroomd maar ik had totaal geen idee meer waar het over ging. Sindsdien slaap ik met een notitieboekje naast me zodat ik ingevingen meteen op kan schrijven en weer rustig verder kan slapen. Ik heb ook een dromenvanger boven mijn bed. Voor de zekerheid 😉

Mooiste droom

In mijn mooiste droom schrijd ik in een prachtige jurk over de rode loper naar mijn eerste boekenbal. Ik voel me geweldig en word vrienden met de auteurs die ik bewonder. We borrelen regelmatig samen. Mijn boek wordt verfilmd en ik mag de acteurs selecteren. Van de opbrengsten koop ik een knus huisje aan het water in een zonnig oord. Met een veranda en een schommelstoel. Op die plek schrijf ik in alle rust mijn boeken. Een fijne man, mijn maatje, loopt er ook rond en doet zijn eigen ding. Samen genieten we van verse framboosjes uit eigen moestuin. Die houdt hij bij, even praktisch gedroomd 😉 De omgeving is rustig en groen. De stad met reuring, gemak en vermaak is echter vlakbij. Ik kan er helemaal in opgaan en geniet al bij voorbaat van het hele idee!

Dreams don’t work unless you do

Detail. Ik zal dan toch echt dat boek moeten gaan schrijven. Letter voor letter, hoofdstuk voor hoofdstuk. ‘Dreams don’t work unless you do.’ Zei John C. Maxwell. En hij heeft natuurlijk hartstikke gelijk. Aan de slag dus. Ik heb er vertrouwen in dat als ik gestaag werk aan dromen die me enthousiast maken, ik dan in staat zal zijn ze te verwerkelijken. Een gezond dromende vrouw is met haar hoofd in de wolken en haar beide beentjes op vaste grond.