Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Volg je hart

Dat kleine zinnetje klinkt zo heerlijk bevrijdend, uitnodigend en verlicht. Gooi al je zorgen overboord en je oude schoenen weg. Doe wat je wilt en doe het NU want morgen hoeft niet aan te breken. Is je relatie al een tijdje zozo? Overboord ermee! Verkoop je huis, betrek een bouwval aan de Cote d’ Azur en start een zes sterren Bed & Breakfast. Steek je middelvinger omhoog naar je vervelende baas en zwier triomfantelijk je ontslagbrief op zijn bureau. Ga je passie achterna en volg je hart want dat klopt!

Rebellie van deze tijd

Alleen al de gedachte aan een nieuw, avontuurlijk en relaxed leven laat je hart een slag sneller slaan. Hoe fijn is het om te durven gaan voor je wensen en dromen? Om je angsten en bezwaren te overwinnen en volledig te wijden aan jouw persoonlijke hartzaak?
Drastisch het roer omgooien is de rebellie van deze tijd. Massaal komen we in opstand tegen de gevestigde orde, het gewone, het kleinburgerlijke en middelmatige. Op FB, Instagram en andere social media kanalen komt de ene avontuurlijke ‘daredevil’ na de andere voorbij. Je zou er bijna het gevoel van krijgen alsof je faalt met je ‘standaard’ leventje. Alsof je er niet toe doet als je niet dagelijks angsten bezweert, onmogelijke paden bewandelt en jezelf mentaal en fysiek tot het uiterste drijft. Als iedereen zo hartstochtelijk en gedreven zijn hart lijkt te volgen wat zegt dit dan over jou als je lekker thuis, in je ‘onesie’, opgekruld op de bank zit te zappen langs suffe programma’s met een bakkie Croky naturel chips? Dan kan er iets gaan knagen bij je. Misschien vind jij jezelf een saai, passieloos Valesje! Als in vlees noch vis en oninteressant.

Raison d’ être

Er is echter niets mis met tevreden zijn met wat je doet en niet weten wat je liever zou willen doen. Je hoeft jezelf niet constant te ‘challengen’, diepgravend onderzoek te doen naar je werkelijke ‘raison d’ être’ en ergens in de touwen te gaan hangen. Al word je niet wild van de idee: Regelmaat, routine, rust en gemak zijn mooie deugden en worden in deze doldraaiende wereld vol eindeloze mogelijkheden een schaarste en luxe. Wie doet wat hij leuk vindt hoeft nooit te werken. Als je op je plekje zit is niets teveel, moeilijk of ingewikkeld. Problemen en hindernissen zijn uitdagingen waarvan je ziel groeit en alles gaat een soort van vanzelf. Er is flow wat niet betekent dat het geen inzet vergt of moeite kost. De vereisten en de verplichtingen die je leven met zich meebrengt neem je lachend voor lief.

Ongelimiteerd enthousiasme

Soms echter woedt er een niet te negeren vuur in je hart. Een hardnekkig verlangen naar een ander leven. Als dit vuur van je hart eenmaal is ontstoken is er geen houden aan. Dat merk je aan je lichaam. Je hart maakt een sprongetje, je ogen lichten op als je het over je gedroomde bestaan hebt en je struikelt over je woorden omdat je zo graag, zoveel, zo snel mogelijk wilt vertellen. Het is ongelimiteerd enthousiasme. Een heel mooi woord overigens wat komt van het Griekse ‘En Theos’. Dit betekent: daar zit God in.
Als je ongebaande paden gaat verkennen ga je kuilen en hobbels tegenkomen. Je mag goed nadenken over hoe jij je ‘heartsdesire’ invulling gaat geven en wat de consequenties van keuzes zullen kunnen zijn. Wees zorgvuldig in het volgen van je hart en werk goed samen met je gezonde verstand en doe vooral waar je gelukkig van wordt!

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong voor de special Vrouw