Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Jong geleerd is oud gedaan

Je bent nooit te oud om te leren en jezelf op allerlei vlakken te blijven ontwikkelen. Nieuwe dingen leren en andere ervaringen opdoen draagt positief bij aan je algehele welzijnsgevoel, gezondheid en mate van geluk. Denk niet, ach laat maar, dat lukt me nooit of ik heb er niks aan. Mensen die meer tijd besteden aan het vergaren van nieuwe kennis en vaardigheden voelen zich oprecht gelukkiger. Hup hup hup dus, die ‘schoolbanken’ in, want jong geleerd is oud gedaan.

Je eigen bezwaren tackelen

In deze tijd en eeuw zijn er zoveel ongekende mogelijkheden om te verkennen dat een leven veel te kort gaat zijn om alles onder de knie te krijgen. Laat dat gegeven je vooral niet tegenhouden. In je hoofd bedenk je wellicht honderden redenen om ergens niet aan te beginnen. ‘Het is gewoon te laat, die cursus haalt niets uit, ik heb die boot al lang geleden gemist, ik kan het niet combineren met mijn dagelijkse leven en taken of dat doe ik nog wel een keer (in een ander leven)’. Tackel je eigen bezwaren resoluut, maak een keuze uit het overweldigende aanbod en begin!

Volle bloei

‘Maar wát zal ik dan gaan doen?’ hoor ik je murmelen. Je hebt geen idee waar jouw talent eigenlijk ligt en je weet zelfs niet zo goed waarin je nu werkelijk geïnteresseerd bent. Nog meer redenen voor uitstel. Stop daarmee en onderzoek rustig waar je voorkeur naar uit gaat. Een veel onthullend antwoord op de simpele vraag: ‘Wat deed je graag als kind’, geeft je inzicht in de voor jou juiste richting. Wat je vroeger met plezier deed ging je vaak ook als vanzelf goed af. Was jij diegene die altijd de foto’s maakte op uitjes en vakantie? Hele dagboeken en schriften volschreef met de mooiste avonturen en verhalen of verbouwde jij iedere paar weken je gehele kamer? Neem even de tijd om te reflecteren wat jouw vroeger plezier gaf. Dáár liggen jouw interesses en automatisch ook je talenten. Misschien heb je inmiddels andere vaardigheden aangeleerd, geheel in een andere richting en ben je vergeten waarvoor je nog meer talent hebt meegekregen. Vergeten is niet verdwenen. Het is er nog en wacht er met smacht op om tot volle bloei te mogen komen.

Alles kan

Het aanbod voor ontwikkeling op creatief, sociaal, antroposofisch, zakelijk of entertainment vlak is ongekend groot. Wil je leren tekstschrijven en ooit je roman publiceren? Meld je aan voor een schrijfcursus bij een gevestigd auteur. Wil je liever ontwikkelen op muzikaal vlak en alles leren over muziekgeschiedenis? Ga die schoolbanken in. Wil je kunst leren duiden, het verschil tussen expressionisme en surrealisme kunnen benoemen en de verschillende stromingen kunnen herkennen schrijf je dan in voor een cursus kunstgeschiedenis. Wil jij je creatieve hart ophalen en liever zelf de kwast ter hand nemen volg dan een schildercursus. Heb je de wens de ‘kiekjes’ die je doorgaans schiet te laten ontwikkelen tot adembenemende fotografische kunstwerken ga dan in de leer bij de meester. Ben je breed geïnteresseerd in het waarom van menselijk handelen en doen verdiep je dan in filosofie, antropologie, levensbeschouwing of psychologie. Werkelijk alles wat je bedenkt kán, tot en met erotisch borduren aan toe. Ook voor jouw vergeten talent is er een opleidingsmogelijkheid.

Ambacht

Wanneer je graag van je (her)ontdekte talent je werk wilt maken dan is er de mogelijkheid om je theoretisch te ontwikkelen en tegelijk alvast in de nieuwe richting werkzaam te zijn. In de zorg-, coaching- en ambachtenwereld is dit gemeengoed. Ambachtelijke beroepen sterven langzaam uit en tegelijkertijd groeit het besef van kwaliteit, uniciteit en waarde van zulke verdwijnende beroepen. In het kader van duurzaamheid, zelfzorg en behoud van aarde en grondstoffen zouden we oude beroepen veel meer in ere moeten herstellen en gaan voor behoud en reparatie van goederen in plaats van vernieuwing. Schrijf je dus in voor die cursus parketleggen, klokken- en horlogemaker of kleermaker.

De moeite waard

Laat onmiddellijk het idee los dat je een zwaarwegend diploma, certificaat of getuigschrift moet halen en doe het vooral omdat zelfontplooiing een eerste levensbehoefte is. Er is niks mis met jezelf uitdagen. Hoewel je gaandeweg het proces misschien op verschillende momenten de handdoek huilend van woede en frustratie in de ring wilt gooien, het zal de moeite waard zijn op het eind. Jij hebt iets geflikt, iets gedaan en iets tot een goed einde gebracht en wie weet wat dat voor nieuwe deuren opent. Wellicht naar de werelden van je stoutste dromen.
Neem Gandhi’s wijze woorden ter harte: ‘Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.’

 

 

Geschreven op commando voor Uitgeverij de Jong voor de special Actief+