Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Nog één keer je leven omgooien

Het moment is daar. Je wordt wakker, staart naar het plafond en realiseert je dat je niet het leven leidt van je dromen. Je bent alles geworden wat je nooit had willen zijn en hebt dingen niet gedaan die je vurig verlangde te ervaren. Misschien ben je in de Covid-ellende wel je baan kwijtgeraakt, of zie je langzaam je zorgvuldig opgebouwde bedrijf ter ziele gaan. Je relatie staat door alle stress onder druk en ineens komt het glashelder binnen: ‘Dit is niet wat ik wil, dit is niet hoe ik de rest van mijn leven wil doorbrengen.’ Het is niet dat het nu pas begint te kriebelen. Je voelde je al langer unheimisch, onbestemd, ontevreden of niet voldaan. De eens zo geliefde comfortzone voelt nu als een beklemmend gouden kooitje. Covid-19 heeft slechts versneld een proces in werking gezet. Je voelt aan alles: ‘Ik wil nog één keer mijn leven 180º omgooien.’

Elke dag een nieuwe kans

Leeftijd speelt geen rol, sociale status en de getallen op je bankrekening ook niet. Altijd al een eigen bedrijf willen starten? (Begin gewoon!) Een tattooshop openen? (Go for it.) Een nieuwe liefde ontdekken? (Succes!) Van reizen je werk maken? (Briljant plan.) Een Bed & Breakfast in the middle of nowhere beginnen? (Lijkt me zalig.) Een boek schrijven? (Ben al begonnen!) Omscholen? (Nieuwe dingen leren is altijd een goed idee.) Al je geld weggegeven aan de minderbedeelden? (Dat vergt moed en vertrouwen.) Wat je uiteindelijke doel in het leven ook is, je hebt elke gegeven dag de kans jouw dromen na te streven en de boel eens lekker op te schudden. Het begint bij een enkele beslissing en een eerste (voorzichtige of radicale) stap.

Risico’s en valkuilen

In the heat of the moment zie ik je wild enthousiast, met je armen in de lucht, gillend van geluk door de kamer rennen, de voordeur uit, je nieuwe leven tegemoet maar er zijn wel een aantal risico’s en valkuilen waarmee je rekening moet houden als jij je leven een zwieperd geeft. Doe het niet om de volgende redenen:

1. Willen ontsnappen aan de werkelijkheid: Stel jezelf moeilijke vragen en geef daarop eerlijk antwoord. Waarom wil ik zo graag een ander leven? Wat maakt me nu precies ongelukkig in het leven dat ik nu leid? Is dit de enige oplossing om te ontsnappen aan sleur en saaiheid?

2. Rücksichtslos je droom achternagaan: Ik ben helemaal vóór het najagen van je dromen maar probeer ook een beetje met beide benen op de grond te blijven. Dromen najagen vergt offers en niet iedereen wil of kan erin mee. Jouw dromen hebben effect op de mensen om je heen en vragen ook van hen offers en inzet. Praat daarover met elkaar en maak van je droom een praktisch haalbaar doel.

3. Dit als een quick fix zien: Als je denkt dat een U-turn al je problemen zal oplossen en shit als sneeuw voor de zon zal verdwijnen, think again. Je neemt al je onverwerkte, ongeadresseerde problemen en ervaringen gewoon mee je nieuwe leven in. Vluchten is in geen geval een goede reden om je leven nog één keer om te gooien.

Stap voor stap

Je hebt de juiste motivatie en beweegredenen voor jezelf onderzocht en gedefinieerd en wilt nog steeds die (weloverwogen) draai aan je leven geven. Hoe doe je dat dan? Waar begin je in hemelsnaam? Stap voor stap natuurlijk, met een flinke dosis vertrouwen en doorzettingsvermogen. Be the change: Wees de verandering die je wilt zien in je leven. Pas kleine gewoontes aan naar gedragingen die je naar je doel zullen leiden. Door vaker, kleinere veranderingen door te voeren houd je het langer vol en ervaar je continu groei en ontwikkeling. Dat gevoel werkt heel motiverend. Een nieuwe gewoonte aanleren duurt 7 weken. Als je elke dag consequent een nieuw ritueel of gebruik herhaalt dan hoef je er na 7 weken niet meer bij na te denken en heb je voor jezelf een nieuwe gewoonte gecreëerd. Geef jezelf de tijd.

Grootse ommekeer

Al die kleine veranderingen in je leefstijl, gedrag en mindset opgeteld geven grootse resultaten die je welhaast ongemerkt hebt bereikt. Je komt gaandeweg steeds beter in je vel te zitten en je zelfvertrouwen groeit door de resultaten die zijn behaald. Deze flow nodigt je uit om aan steeds meer facetten van je leven te werken. De verschillen in je leven worden steeds duidelijker en zichtbaarder. Ook voor je omgeving. Je merkt dat je productiever bent op je werk, je voelt je meer ontspannen en relaties verlopen soepeler. Stap voor stap heb je die omslag weten te bewerkstelligen en jij weet: Waardevolle verandering en die felbegeerde grootse ommekeer, komen van binnenuit.

 

Geschreven op commando van Uitgeverij de Jong voor de special Actief+