Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Hip laagje vernis over het veroudering-taboe

‘Maak je geen zorgen hoor, 50 is het nieuwe 30!’ Dit zinnetje wordt regelmatig aanmoedigend en geruststellend gekird door, vooral jonge mensen of 50-ers die zich stiekem allesbehalve jong voelen. Wanneer iemand de magische leeftijdgrens van een halve eeuw passeert maakt dat heel wat tongen en gemoederen los. Hiervan getuigen de uiteenlopende supportberichten, vergoelijkende teksten en hilarische afbeeldingen op de socials van de jarige Abraham of Sarah. Is het werkelijk zo dat 50 het nieuwe 30 is of is dit slechts een dun laagje hip vernis over het veroudering-taboe?

Leven van een dertiger

In je dertiger-jaren bevind jij je in een periode van groei en ambitie. Zowel op zakelijk als op privé vlak. Je carrière begint serieuze proporties aan te nemen en er zijn mooie vooruitzichten voor ontwikkeling en promotie. Privé ben je er wellicht klaar voor de verantwoordelijkheid van nieuw leven op je te nemen en met je partner een gezin te stichten. Allerlei grote ontwikkelingen en uitdagingen op die gebieden ga je in deze periode aan den lijve ervaren.

Je denkt het allemaal wel te weten en je wilt het graag iedereen naar de zin maken door alle ballen keurig in de lucht te houden. Daarvoor wring jij je met liefde in allerlei sociaal wenselijke bochten en zeg je ‘ja’ tegen dingen terwijl je liever ‘nee’ zou antwoorden. Je bent tenslotte jong, vitaal en ambitieus en kunt het gemakkelijk allemaal aan. Deze periode is schitterend en opbouwend. Energiek en dynamisch maar ook stresserend en uitputtend.

Ik ben niet oud, ik ben ervaren!

De leeftijd van 50 nu is anders dan het 50 van 50 jaar geleden. Vroeger bereikten mensen nog niet zo’n hoge leeftijden als nu en waren ze rond de 50 al dicht bij een onvermijdelijk einde. Mensen gedroegen zich door allerlei omstandigheden als zwaardere fysieke arbeid, ouder dan nu. We leven anno nu gemiddeld langer, welvarender, gezonder en anders dan destijds. Nu ben je met 50 levensjaren op de teller niet oud maar ervaren. En die 20 jaar ervaring vanaf je 30 is goud waard! In die tijd leer jij jezelf echt kennen en weet je eindelijk wie je bent, wat je kunt en wilt. Al deze wijsheid gecombineerd met je ervaring in maatschappij en gezinsleven maakt dat jij op deze leeftijd juist uitstekend presteert. En dat je niet alleen uit eigenbelang handelt maar zorgt dat het geheel kan functioneren.

Sexy as hell

In je dertiger jaren ben je misschien aan de buitenkant mooier met een strakker lijf en nog niet zoveel rimpelingen in de huid. Alleen weegt dat niet op tegen de inhoudelijke rijping van jou als mens. Zo heb je veel meer zelfvertrouwen ontwikkeld, kun jij je zowel met de jongeren levelen als met de ouderen identificeren, sta je met beide benen, midden in het leven en ben jij je bewuster van behoeften en de wereld om je heen. De bak aan levenservaring die in die 20 jaar is opgedaan maakt je een milder, interessanter mens en dat is sexy as hell.

50 is het nieuwe 30… blah blah blah

Waar ouders vroeger toen zij 50 werden al bijna als bejaard werden betiteld heeft 50 worden in 2019 een heel andere betekenis. Je kan flaneren in een jurkje dat boven de knie komt als je daar zin in hebt. Jouw haar mag je lang laten en een mooie kleur verven als er onverhoopt grijze haren door de pruik beginnen te piepen en als je topless aan het strand wil liggen met je nieuwe liefde van 10 jaar jonger kijkt niemand daarvan echt op.

Eindelijk heb je de rust in jouw hoofd en de tijd in jouw leven om die lang verlangde cursus theaterwetenschappen te voltooien of je huis te verhuren en in het buitenland te gaan wonen en werken aan wat je het liefste doet. Naast een bak mooie levenservaring heb je nog alle tijd om jezelf opnieuw uit te vinden mocht je dat willen. Dus 50 is het nieuwe 30 blah, blah blah?
Geniet van de mooiste tijd van je leven want 50 is het gewoon het nieuwe 50.

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong voor special Actief+