Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Daar issie dan: De Midlife Crisis

Je bereikt de middelbare leeftijd en staat op een morgen voor de spiegel een compleet vreemde aan te staren. Ondanks dat je álles hebt voel jij je totaal ontredderd, volledig ontevreden en in de war. Je hebt niet genoeg bereikt, bent afgestompt en verveelt je te pletter. Je bent alles geworden wat je nooit had willen zijn en je hart schreeuwt om drastische wijzigingen op alle levensfronten.

Midlife Crisis

Hoewel veranderingen in je beleving en lijf heel normale processen zijn rond je midlife, belandt 25% van de mannen en vrouwen tussen de 35 en 55 in een heuse midlifecrisis. Een keerpunt in je leven waarbij je weg wilt rennen voor je verantwoordelijkheden, vlucht voor demonen uit je verleden en personen waar je eigenlijk mee in het reine zou moeten komen. Als je denkt binnen een paar maanden van deze ongemakkelijke shit af te zijn moet ik je teleurstellen. Deze emotionele staat van twijfel en onrust en de bijbehorende intense processen duren vaak jaren en kunnen heel wat teweeg brengen!

Hormoonhuishouding in de war

Het leven bestaat uit fases: baby, peuter, kind, puber en volwassene. Dan volgt de midlife, een overgangsfase naar je senioren tijdperk. In elke fase maken we veranderingen door maar die tussen de 30 en 60 zijn zo confronterend met je eigen identiteit dat we er spontaan van in een crisis kunnen belanden. In de midlife fase vinden grote hormonale veranderingen plaats en weten we opeens niet meer wie we zijn en wat we willen.

Wie daf*ck ben ik eigenlijk?

Je maakt de balans op van je leven, realiseert je dat je waarschijnlijk al een stuk over de helft bent waardoor een soort paniek zich van je meester maakt. Ineens voel jij je een sukkel, dat je de doelen die je als veelbelovende jongere had, niet hebt waargemaakt. Waarom niet? Wat vind ik nu echt belangrijk en wat maakt mij nu echt gelukkig? Is dit het dan? Allemaal levensgrote vragen die de hele dag door je hoofd spoken.

Mannencrisis versus vrouwencrisis

Zien we de midlifecrisis vooral vertaald in de egoïstisch man die met een 20 jaar jongere schone vreemd gaat, ineens een motor aanschaft om in een strak leren pak elk weekend te gaat bieren en toeren met de jongens, onderschat de midlife bij vrouwen niet. De naderende overgang, vastzitten in een relatie en ingrijpende veranderingen in het gezinsleven storten de dames in een crisis en ook zij vertonen wenkbrauwfronsend gedrag….

Midlife crisis checklist

Hoe weet je of je jijzelf, je partner of vriendin in een midlifecrisis is gegleden? De volgende symptomen en gedragingen vormen een goede indicatie. Je ontwikkelt een compleet nieuw levensdoel, hebt heimwee naar vroeger en besteedt heel veel aandacht aan uiterlijk vertoon. Je neemt ondoordachte, risicovolle besluiten en schaft ontzettend dure dingen als een boot of sportauto aan zonder blikken of blozen. Je zondert je af en zoekt mensen uit je verleden op, wilt graag emigreren of sluit je aan bij een nieuwe cultus. Om de zinloosheid van je bestaan niet te voelen verdoof jij jezelf met drank, drugs of antidepressiva en de behoefte om een lang gekoesterde droom te realiseren is onbedwingbaar. Hoeveel kun jij er afvinken? Wanneer je in een heftige midlifecrisis beland komen je relaties onder druk te staan, verhoogt het risico op destructieve besluiten, en is er een groot risico emotionele schade en depressie.

Midlife crisis zonder kleerscheuren

Bovenstaande wil natuurlijk niemand dus hoe kom je deze enerverende periode een beetje smooth door zonder al te veel kleerscheuren?
Gebruik de gevoelens van onrust als fuel voor een nieuw, positief en opbouwend leven. Weet waar je pijnpunten zitten, neem volledig de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en neem geen drastische, allesverwoestende beslissingen. Blijf nuchter nadenken en goed bij jezelf voelen wat je nodig hebt. Communiceer in alle openheid met je omgeving over je gevoelens. Vindt en doe de dingen die je voldoening geven zonder iemand te schaden. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een professional in.

Waardevolle inzichten

Volledige uitsluiting van een midlife crisis is welhaast onmogelijk. Probeer tijdig bij te sturen en stel jezelf regelmatig de vragen uit de derde alinea. Wat vind ik nu echt belangrijk en wat maakt mij nu echt gelukkig? Is dit het dan?
Ondanks dat een crisis een nare periode is, is het ook een fase van waardevol inzicht, persoonlijke groei en ontwikkeling. Wanneer je tijdig de signalen herkent, begrijpt wat je doormaakt, mild voor jezelf en je omgeving bent dan kun je de (emotionele) schade beperken of zelfs voorkomen. Alles draait in deze om bewustzijn, zelfzorg en zelfkennis.

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong voor special Actief+