Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Het grote loslaten

Iedereen die kinderen heeft kent het gevoel. Je zou je leven voor ze geven, je hart transplanteren als dat je kind redt en je eigen wensen voor onbepaalde tijd opzijzetten. Al zijn ze nog zo lang het huis uit en hebben ze een prima eigen leven opgebouwd, je blijft je altijd zorgen maken en verantwoordelijk voelen voor hun welzijn en geluk. Dat geldt ook voor levenspartners. Als het met hen maar goed gaat dan ben jij ook blij. Het is een dingetje, dat grote loslaten. Noodzakelijk maar o zo moeilijk. In ieders belang maar je bent vergeten wat je eigen belang ook alweer precies inhield. Hier zijn een paar reden om voor jezelf te kiezen en te genieten van jouw leven. Die redenen heb je eigenlijk helemaal niet nodig, je mocht altijd al doen wat jij leuk vindt en voor jezelf staan.

Verantwoordelijkheid daar leggen waar die hoort

Alles, altijd, voor iedereen goed doen is een onmogelijk streven. Hoogstwaarschijnlijk heb je in je opvoeding en relaties de nodige fouten gemaakt. Onherstelbaar of niet, groot of klein. Fouten die in ieder geval een negatieve weerslag hebben kunnen gehad op de kinderen of je wederhelft. Gedane zaken nemen geen keer en compensatiegedrag leidt alleen tot meer ergernis en opeenstapeling van frustraties. Je kunt, en moet, de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en fouten maar kunt niet ook de verantwoordelijkheid dragen voor het effect dat dit op die ander heeft. Die heeft zelf de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met de gevolgen van wat hun is aangedaan of overkomen. Te veel verantwoordelijkheid nemen ontneemt de ander de mogelijkheid tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Gun de ander hun proces. Kortom: Own your shit, maar ga er niet in wentelen.

Wensen en dromen

Als klein kind had je ze waarschijnlijk wel, wensen over hoe je leven er later uit zou zien, en dromen over welk beroep je succesvol zou gaan beoefenen. Of misschien was je droom moeder worden en een huishouden draaiend houden, rondreizen, artiest worden. Wat het ook was, en of het wel of niet is uitgekomen, ergens sluimeren die wensen nog en laten ze zien waaraan jij behoefte hebt. Of ze zijn wel in vervulling gegaan en nu heb je dringend behoefte aan nieuwe horizonten. Sta eens een moment stil bij je eigen leven en stel jezelf de volgende vragen. Ben ik tevreden, blij en gelukkig met waar ik nu sta en met hetgeen ik nu doe? Welke dingen had ik graag willen ervaren maar het is er nog niet van gekomen? Ken ik mijn eigen behoeften en verlangens? Zet ik mijn talenten ook voor mezelf in? Zorg ik goed voor mezelf? Waar word ik ontzettend blij van?

Vrij voelen

Verantwoordelijkheid nemen, de juiste hoeveelheid, geeft een gevoel van controle en vrijheid. Jij zorgt ervoor dat je goed in je vel zit, dat je problemen oplost en er bent voor andere mensen als zij jou nodig hebben. Verantwoordelijkheid voelen, handelen naar je eigen wensen en behoeften geeft je de vrijheid om te kiezen hoe jij jouw leven invulling en betekenis wenst te geven. Wil je emigreren? Al zo lang? Ga! Wil je een eigen zaak beginnen, al sinds je begin twintig was? Waag de stap. Je hebt maar één leven. Als het anderen niet schaadt, doe dan alsjeblieft wat je hartsverlangen van je vraagt. Voel je vrij om het leven te leiden dat jij wenst, en voel je ook vrij om dat ten alle tijden aan te passen door voortschrijdend inzicht of veranderende omstandigheden. Als jij blij bent, dan straal je dat uit.

Als jij goed voor jezelf zorgt, pas dan kun je er ook helemaal voor een ander zijn.

 

Actief plus Grote loslaten april 22

 

 

Op commando van Uitgeverij E.M. De Jong voor de special Actief Plus