Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Help je klussende kind (z.s.m:-) het huis uit

Heb je eindelijk je eigen hut helemaal op orde gaan de kinderen uitvliegen en kan je, om dit proces zo smooth mogelijk te laten verlopen, met kwasten, hamers, boormachines en tegelsnijders aan de slag in hun nieuwe stulp. Je kunt je er natuurlijk makkelijk vanaf maken door je portemonnee te trekken en een professionele klusjesman in te huren, vooral een goed idee als je zelf twee linkerhanden maar wel een gespekte bankrekening hebt, maar deze nestverlating is het meest leuk als je persoonlijk veel liefde en aandacht legt in het nieuwe onderkomen van je kroost. Help je klussende kind daarom (z.s.m.) het huis uit en steek je creatieve handen uit de opgestroopte mouwen.

Klusfeitjes voor dummies

Als klussen voor jou niet natural komt dan heb je wellicht wat aan de onderstaande tips en feitjes om je een beetje wegwijs te maken in de wondere wereld der klussen.

Meten is weten:

Een houten duimstok is maatvaster dan een plastic duimstok (God weet waarom). Liefhebbers van techniek kunnen ook een lasermeetapparaat hanteren. Supernauwkeurig en het staat meteen ook erg profi wat het vertrouwen in je skills vergroot.

Meer is beter:

Een zaag met veel tanden zaagt fijner dan een zaag met minder tanden. Feit! Vergelijk het met een gebit. Je krijgt je biefstuk gewoon makkelijk weg als je al je tanden nog op een rijtje hebt.

Weg met vet:

Wat voor je heupen en pens geldt gaat zeker op voor de muren, deuren en kozijnen. Ontvet het te schilderen oppervlak altijd eerst met ammonia! Vind je dat stinken (ja, dat vind je) dan is er een fris alternatief in de vorm van St. Marc.

Wie wat bewaard heeft wat:

Dikke kans dat de klus niet in één dag geklaard is en elke dag nieuwe kwasten en vachtrollers aan moeten schaffen kan aardig in de papieren lopen. Schildersgerei kun je goed houden door ze grondig schoon te maken met water of terpentine, afhankelijk van de gebruikte verf, en deze dan voorzichtig in het aluminiumfolie te rollen en op te hangen aan een kledinghaakje. Zo blijven ze mooi in model en worden ze niet hard.

Luchtig blijven:

Heb je met het zweet op de rug het felbegeerde behang op de juiste muur weten te plakken zit er zo’n luchtbubbel midden in het zicht. Mens erger je niet en maak met je mesje een heel klein sneetje of prik met een naald een gaatje in de bubbel. Dan kan de lucht ontsnappen en verdwijnt de bult vanzelf. Druk het behang goed aan en wrijf de lijmresten weg met een vochtige doek.

Unplugged:

Heeft de vorige bewoner nogal veel aan de muur opgehangen gehad dan zit je met een overschot aan pluggen die amper de muur uit te trekken zijn. Wil je niet brute kracht inzetten neem dan een kurkentrekker ter hand om ze eenvoudig uit de muur te twisten. Kun je daarna meteen die Cava opentrekken om je muur te vieren.

Hulp altijd nabij in de klusapp!

Ik kan me voorstellen dat je niet alles kunt onthouden en dat tips na de aha-erlebnis gewoon weer uit je geheugen verdwijnen. Daarnaast komen er gaandeweg de klus steeds nieuwe uitdagingen op je pad waarvoor je een creatieve oplossing zult moeten vinden.

Als geheugensteun en vraagbaak is er de Klusapp! Verschillende bedrijven stellen er één ter beschikking. Op verschillende levels, voor verschillende doeleinden en van beginners tot pro. Reuze makkelijk en altijd binnen handbereik. Wil je weten hoe je oud behang moet verwijderen, kabels weg kunt werken of hoe je een gordijn ophangt? Deze app biedt een categorisch overzicht van allerlei klussen en neemt je met stap-voor-stap-schema’s bij talloze klussen aan de hand. Compleet met toelichting, plaatjes en how-to praatjes.

Er is de Flexa Visualizer die jouw kleurkeuze direct op je muur kan tonen via de digitale visualizer en een app speciaal voor de tuin. Want dat is ook weer een vak apart. Niets hangt meer scheef met de digitale waterpas en ben je wat vergeten op de werkvloer, heb je het gereedschap eenvoudigweg niet of is het kwijtgeraakt in alle consternatie dan is er de redder in nood: Peerby. Een community van buren die hun spullen uitlenen. Word lid en je komt nooit meer gereedschap tekort.

Trots op het resultaat

Op deze manier wordt klussen een fluitje van een cent. Onthoud, vele handen maken licht werk en hoe fijn is het om je kinderen een warme, liefdevolle start te geven in hun eerste echte, eigen grotemensenhuis. Geniet van elkaar en klaar de klussen met een lach! Bij elk bezoekje kun je trots zijn op het resultaat.

 

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong