Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Eindelijk je hoofd helder

Je hebt op deze mooie middelbare leeftijd eindelijk een beetje door wie je in werkelijkheid bent. Jou maken ze niet zomaar meer gek, thuis niet en op het werk al zeker niet. De jarenlange ervaring heeft je gepokt en gemazeld en je weet nu wat je hebben, doen, zien, horen en beleven wilt én hoe je dit kunt verkrijgen. Je beweegt je lekker door je carrière en je gezin. Je sociale leven is nog altijd op volle sterkte, je bankrekening positief en je hebt gewoon zin in het leven. Druk zijn is zonde van de tijd, net als dat zorgen maken over dingen die misschien ooit zouden kunnen gaan gebeuren je berooft van je dagdagelijkse portie geluk. Eindelijk ben je de onzeker makende zeurstemmetjes in je achterhoofd de baas en dan….oh horror…laat je lijf het afweten.

Eens een vamp, altijd een vamp

In je hoofd ben je nog altijd die vamp of die stoere bink maar het spiegelbeeld vertelt de naakte waarheid. Gelukkig kan dit je met al je levenswijsheid niet meer echt van je stuk brengen maar leuk is anders. Hoe hard je ook traint in de sportschool, hoeveel duizenden stappen je ook zet per dag en hoeveel veelbelovende crèmepjes je ook gebruikt om je rimpels dicht te plamuren, het onvermijdelijke verval is ingezet. Alsof het noodlot overnight heeft toegeslagen zie je ineens die oogleden over je eens zo stralende kijkers vallen, die rol op je voorheen kakstrakke rug en krijg je knobbels en bulten op je getergde gewrichten wat je ervan weerhoudt om die ontzettend sexy killerheels aan te trekken.

Overgang

Bijna had ik de dokter een poeier op zijn gezicht verkocht toen hij na mijn relaas over onsamenhangende kwalen, onbestemde gevoelens, plotselinge huilbuien en opzwellende pens zomaar instant de conclusie trok dat ik waarschijnlijk in de overgang zit. Aan die diagnose ben ik gewoon nog niet toe en beledigd ben ik me gaan verdiepen in mijn hormoonhuishouding. Ik las alles wat los en vast zit en langzaamaan verbeter ik elk puntje wat kan helpen bij de aanmaak van de juiste hormonen, het balanceren van de huidige hormoonchaos en het opkrikken van afnemende hormoonlevels die voor een jeugdig uiterlijk zorgen. Alcohol is daarbij eigenlijk verboden maar dat heb ik nog te hard nodig om te copen met deze fase van ingrijpende levensveranderingen.

Lichamelijke teloorgang

Iedereen wil later oud worden maar niemand wil oud zíjn. Of in ieder geval niet oud en afhankelijk, of oud en ongezond, of oud en lelijk en alleen. Rond je 25ste is je lichaam feitelijk op de top van kunnen maar vanaf dan gaat alles onvermijdelijk in de achteruitstand. Zo bezien zijn we al een tijdje aan de teloorgang onderhevig. Het gaat echter langzaam en gestaag waardoor we sommige veranderingen amper opmerken. Best sneaky van de natuur eigenlijk. Fijn om te weten is dat het brein, tenzij Alzheimer of een ander ellendige aandoening toeslaat, in tact blijft en goed functioneert. Het lichaam echter gaat onvermijdelijk de winterfase in. Je bloed verandert van samenstelling en je hart levert in aan kracht. De spiermassa gaat achteruit waardoor je brozer wordt en je immuunsysteem is niet meer zo scherp als voorheen wat ervoor zorgt dat vreemde kwaadwillende organismen meer kans krijgen je body te enteren. Ook de stofwisseling verandert waardoor je botontkalking toeneemt en de kans op diabetes. Of dat allemaal niet erg genoeg is neemt de scherpte van je zintuigen af waardoor je slechter gaat zien, minder zal gaan horen en minder zult kunnen proeven.

Thuis in je lijf

Echt vrolijk word je niet van dit toekomstscenario maar gelukkig zijn er tal van mogelijkheden en middelen om de aftakeling te remmen en vertragen. Dat vergt inzicht en discipline en nog steeds is het dan uitstel van executie. Ook is een genetische aanleg bepalend in de mate en snelheid waarmee een lichaam vervalt. Beter leg jij je neer bij het onvermijdelijke, doe je wat je kunt met de middelen die je tot je beschikking hebt en omarm jij je lichaam in al haar glorie. Het heeft je mooi gebracht tot waar je nu bent en daar mogen we best wat dankbaarder voor zijn. Verzorg je lichaam goed, vul het niet maar voedt het en straal van binnenuit. Je bent op elke leeftijd prachtig. Jouw lijf is het enige thuis waar jij je leven lang in zult moeten wonen.

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong