Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

De ideale Kerst

*rolt met de ogen*

‘It’s the most wonderful time of the year’ zingt Andy Williams al sinds 1963 met evenveel schwung en enthousiasme. Een ideaal, vrolijk deuntje om in de Kerstmood te komen terwijl je met het zweet op de rug aan je 8 gangen diner voor 17 personen begint, 3 dagen van te voren….

Picture this: een zachte deken van sneeuw bedekt de straten, auto’s en gazons. Overal twinkelen lichtjes en vliegen neon rendieren door de lucht. De ballen glinsteren in de perfect gevormde, donkergroene boom en vormen een ethisch contrast met de roodwit gestreepte snoepstaafjes en bruine chocoladekransjes. De kinderen zitten in hun pyjamaatjes en Kerstmansloffen braaf op de bank bij de sfeervol verlichte boom, met natte, strak gekamde haartjes en een bakje chips. Aan de open haard bungelen rijk gevulde Kerstsokken. Partnerlief helpt je bij het breiden van het eten, steekt alvast de kaarsjes aan en schenkt en een glas wijn voor je in. De ideale Kerst. *eyeroll* Mag ik een teiltje??

Samenzijn, verhalen delen en connecten

Is dit voor jou ook iets te zoetjes allemaal? Of gewoon niet bereikbaar vanwege geen relatie/ geen kinderen/ geen contact met familie/ geen zin. Verlang jij naar een ander soort Kerst? Hoef je niet zo nodig een met kitsch behangen boom met daaronder stapels cadeaus waar niemand eigenlijk écht wat aan heeft, die je een fortuin gekost hebben en een flinke bijdrage aan de CO2 crisis hebben geleverd? Deze Kerst gaan we terug naar de basis. Daarheen waar het allemaal om draait: samenzijn, verhalen delen en connecten.

Kerstverhalen bij het haardvuur

Authentiek, rauw, natuurlijk en gezellig mag het zijn. Samenkomen in de buitenlucht, op een landgoed, in je achtertuin of in het park. Keuvelen met je vrienden en familie bij een knapperend haardvuur waarop lekkernijen gebakken kunnen worden en de marshmallows worden geroosterd. Je in wol gehulde handen omklemmen een beker glühwein, schnaps of chocolademelk terwijl je de meest hilarische anekdotes van het jaar deelt met je groep dierbaren. Het heeft iets oerkrachtig, iets romantisch en iets essentieels, die overdracht van verhalen, beleving en sagen bij een oplaaiende vuurkorf. Alsof je elkaar opnieuw leert kennen, beter gaat begrijpen en andere lagen van iemands persoonlijkheid en bestaan ontdekt.

Barden en minstrelen

Sinds mensheugenis vertellen en overleveren we verhalen op allerlei verschillende manieren. In de Keltische oudheid spreekt men van barden die op muzikale wijze volksverhalen overbrachten. Zij zijn de singer-songwriters avant la lettre, stonden hoog in aanzien en werkten vaak aan het hof. Barden hebben een ongekend repertoire aan verzen, liedjes, sprookjes, legenden en gedichten en waren erg belangrijk om de volksgeschiedenis te bewaren en over te dragen aan de volgende generaties. In ieder van ons schuilt een bard! Release your inner storyteller, pak je gitaar, ukelele of dwarsfluit erbij en deel je familiegeschiedenis, tradities en beleving bij het knapperende haardvuur.

Niks boeiend te vertellen?

Heb je het hele jaar niet echt noemenswaardige dingen meegemaakt om je bijdrage te kunnen leveren aan de Campfire X-mas Stories? Dan zou ik overwegen om A) ander werk/relatie/leefomgeving te creëren, B) beter na te denken want iedereen heeft een verhaal en C) een bestaand verhaal op te dissen van internet of uit een boek en deze voor te lezen. Mooie, hilarische en eigentijdse kampvuurverhalen vind je op knipoog.nu/kerstverhalen-en-gedichten of kerstverhalen.com

Maak er een mooie Kerst van en geniet van elkaars verhalen en gezelschap.

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong