Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Flaneren op het terras

Wat is er fijner dan op een vrije, zomerse dag neerstrijken op een terrasje waar je geamuseerd de koele dranken en bijbehorende fingerfoods laat aanrukken door vriendelijk lachende obers en gastvrouwen. Na je werk een paar uurtjes bijkomen en aperitieven op het terras is een welkome afsluiter van de dag. In de zomerse maanden wil je liefst zoveel mogelijk buiten zijn en genieten van alle zomerse taferelen, versnaperingen en geneugten. Dat kan natuurlijk prima op je eigen private terras in de achtertuin of op balkon maar dan moet je wel alles zelf maken, aandragen en opruimen. Als je er even helemaal tussenuit wil zijn en zorgeloos wil genieten van service dan strijk je neer op één van de vele terrassen in de stad, buitenstreek of aan zee. Mensen kijken, bubbelen, happen en flaneren. Wat een genot.

Terrasbeleving

Hoe kies je jouw ideale terras? Waaraan voldoet een goed terras en wat maakt dat jij er je kostbare tijd en geld wil spenderen. Wat zorgt voor een de ultieme terrasbeleving?

De algehele sfeer is van belang op de totale beleving. Die zit vooral in de uiterlijke verzorging van het terras. Hip, comfortabel en schoon (lounge)meubilair nodigt uit tot lang blijven zitten. Zijn er gezellige planten aanwezig en mooie parasols dan voel je al meteen de luxe. Als de tafeltjes fris en opgeruimd zijn en de bediening is vriendelijk en attent dan scoort het terras hoge punten. Terrasbeleving is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van het eten en drinken. Sommigen zijn gespecialiseerd in vegan en bio hapjes, anderen hebben de grootste variatie aan gin tonics en weer een ander luistert de boel leuk op met live muziek en entertainment. De behoefte van de dag maakt waar jij zin in hebt. Tegenwoordig is er in soorten terras keuze in overvloed. Wat past het beste bij jouw mood?

Verborgen terras

De leukste terrasjes zijn vaak die plekken waar je per ongeluk bij uitkomt. Aan de voorzijde van het pand zie je niets maar als je naar binnen gaat word je verrast door een prachtige binnentuin. Het zijn de best bewaarde geheimen van de regio. Meestal niet groot maar o zo gezellig en verrassend. Ideaal om je Sherlockmood te temperen.

Rooftop terras

Bovenop een restaurant, hotel of club zijn panoramische rooftop terrassen te vinden. Rooftop terrassen hebben vaak een kosmopolitisch karakter en een fenomenaal uitzicht over de stad of streek. Je moet er even wat trappen voor op maar dan heb je ook wat. Het ideale terras om je mondaine, frivole stadsmood te bevredigen.

Romantisch terras

Terrasjes op het park van een landgoed, bij een oud kasteel of in een gezellige theetuin spreken erg tot de verbeelding. Op zulke luxe, ruime en historierijke terrassen is het goed toeven. Samen met je partner en eventueel met je kinderen die vrij rond kunnen rennen in de bijbehorende tuinen en parken. Romantische terrasjes zijn ideaal om de verliefde mood aan te wakkeren.

Terras aan het water

Vooral als de zon iets te hard zijn best doet ben je nergens beter af dan aan het water. Terrasjes aan gezellige (binnen)havens, aan de waterkant bij meren en rivieren of heerlijk aan de Noordzee. De wind heeft vrij spel en het water een verkoelend effect.  Terrassen aan het water zijn goed om de vakantiemood op te wekken.

Boerderijterras

Veel boeren kweken zelf lekkere vruchten, maken eigen kazen of brouwen zelf unieke alcoholische dranken. Boerderijwinkels hebben daarbij terrassen waar je de eigen (streek)producten naar hartenlust kunt proeven en proberen. Een boerderijterras bevredigt vooral de ambachtelijke mood.

Dekterrassen

Gaat een terras áán het water je niet ver genoeg en wil je gewoon óp het water neerstrijken dan zijn er de hippe dekterrassen op mooie schepen in havens. Zelf een bootje huren en door de grachten en singels varen geeft ook een zaligmakend gevoel van overvloed, vrijheid en luxe. Ideaal om de decadentemood te voeden.

Strijk neer op het terras wat je op het eerste gezicht direct aanspreekt en waar de mood van de dag om vraagt. Geniet met volle teugen van het lekkere weer, de frisse buitenlucht en alle biologisch verantwoorde verse versnaperingen of de traditionele bittergarnituren en kaasplanken. Heel veel terrasplezier gewenst dit zomerse seizoen!

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong