Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Entomofagie. Doe jij het al?

Wereldwijd eten miljarden mensen insecten maar als je in onze contreien vertelt fervent aan ‘entomofagie’ te doen dan zul je veelal met grote ogen en een snufje walging worden aangestaard. Insecten worden hier vaak geassocieerd met pijn! (Steken), irritatie! (Zoemende geluiden, uitslag) en eng! (Krioelen, springen). Uiteindelijk zullen nieuwsgierigheid en bewustzijn het van onze afkeer winnen en zal het eten van insecten gestaag blijven toenemen aan populariteit.

Nootjes

Insecten smaken naar nootjes en dat is een hele geruststelling vind ik persoonlijk. Deze wetenschap werkt drempelverlagend en helpt makkelijker over de mentale drempel heen te stappen. Wil jij je milieubewustzijn, open mind en fijngevoelige smaak ten toon spreiden schotel je dinergasten dan Pasta all’ Entomofagia, Insecten Sushi of Mexicaanse Sprinkhaantortillas’s voor. Eet smakelijk!

Goed en veilig voor je gezondheid

Verschillende soorten meelwormen, sprinkhanen, torren, krekels, rupsen, mieren termieten, cicaden, vliegjes en bijen zijn eetbaar. Ook hun larven en poppen kunnen tot een heerlijke dis worden verwerkt. Insecten passen door hun eiwit- en ijzerrijkheid, (onverzadigde) vetten en Vitamine B uitstekend in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. De aanwezige eiwitten helpen uitstekend tegen een hoge bloeddruk.
Door het aanwezige chitine wordt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geadviseerd niet meer dan 45 gram per dag te eten. Grote hoeveelheden van het zeer resistente chitine kan de spijsvertering verstoren en klachten veroorzaken.
Kook, blancheer, wok of frituur de insecten minimaal 10 minuten voor consumptie zodat eventuele aanwezige schadelijke bacteriën geen kans hebben. Let wel op als je allergisch bent voor bijvoorbeeld huismijt of schelp- en schaaldieren. Grote kans dat je ook insecten niet zult kunnen verdragen.

Goed voor ons leefmilieu

Door de efficiënte omzetting van voeding in vlees zijn insecten een stuk duurzamer om te kweken dan bijvoorbeeld varkens of kippen. Ongeveer 90% van het insect kan worden gegeten tegenover gemiddeld 50% van een koe. Om insecten te kweken is ook aanzienlijk minder water en ruimte nodig en is er veel minder uitstoot van broeikasgassen, mest en Co2. Het eten van insectenvlees is even voedzaam als ander dierlijk vlees.

Diervriendelijk ‘slachten’

Het doden van de insecten is pijnloos en diervriendelijk. Doordat ze eerst via verlaagde temperatuur naar hun natuurlijke staat van zijn in winterslaap worden gesoesd stoppen ze eenvoudigweg met leven wanneer ze vervolgens door worden gekoeld naar diepvriestemperatuur.
We eten ze allang, onbewust… Hoewel we het eten van insecten in Europa voornamelijk als ‘bizar’ bestempelen krijgen we jaarlijks stiekem een halve kilo insecten binnen. Ja, dat vind ik ook schokkend! Zo bevat een portie diepvriesbroccoli gemiddeld 60 bladluizen en zitten in een onsje vijgenpasta zo’n 13 insectenkopjes. Onze smakelijke roze koeken, rode M&M’s en aardbeienshakes danken hun fris roze fleurige uiterlijk aan de schildluizen die normaliter gehuisvest zijn in cactussen in Peru. We genieten dus al van insecten zonder dat we ons daar bewust van zijn. Dan zal de stap om ze daadwerkelijk aan onze dagelijkse voeding toe te voegen niet zo groot en onoverkomelijk zijn.

Een onsje borrelsprinkhanen graag

Bestel voor je volgende verjaardag, borrel of jubileum een verrassend portie insecten. Je kunt ze los eten als hartige snack, of lekker verwerken in je zoete taart, muffin en quiche. Vervang in je dagelijkse menu vlees voor insecten en je doet je lichaam en onze aarde een groot plezier. Een delicatesse uit Sardinië is Casu Marzu, Madenkaas die rijpt doordat vliegenlarven de kaas opeten en uitscheiden. Hoe langer de larven leven en dit proces herhalen, hoe heerlijker de kaas.

Bug-a-Licious

Getriggerd door de vele voordelen maar geen idee hoe je insecten smakelijk kunt verwerken? Er zijn legio kookboeken voorhanden die je wegwijs maken in het bereiden. Met leuke interessante titels als: Creepy, Crawly Cuisine, Bug-a-Licious of Het Insectenkookboek.
Ik kan je niet garanderen dat je op je (dinner) party bij je gasten veel succes en lof zult oogsten met spiesjes gebakken sprinkhanen en meelwormenballen met mosterd maar een levendige discussie en mooie verhalen zal het altijd opleveren.
Bon apetit!

 

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong