Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Saar Berks, vrouw in een mannenwereld

Zij is tweevoudig Nederlands Kampioen Parket-leggen, winnaar van de Rien Bouwmeester bokaal en heeft als enige dame een broche ontvangen voor het voltooien van de technische parketopleiding. Haar hart ligt bij hout, oude (vergeten)technieken en historisch erfgoed. Regelrecht van de werkvloer, in haar met gereedschap uitgeruste werkbroek, begroet zij mij hartelijk. Een portret van Saar Berks, eigenaar van het gelijknamige Vloerenatelier. Een gedreven, enthousiaste en zelfverzekerde vrouw in een mannenwereld.

Beeldend kunstenaar

Aan de kunstacademie van Arnhem heb ik de opleiding voor toegepaste kunst voltooid. Van origine ben ik beeldend kunstenaar en werkte met materialen als carbon, metaal en nylon. Als kunstenaar is het niet eenvoudig om én je passie te volgen én een gezonde boterham te verdienen. Bij Koene Fijnhoutbewerking, specialist die meubel- en (fijn) houtdisciplines verenigt, zag ik dat het allemaal mogelijk is. De begenadigd meestermeubelmaker & antiek restaurator Martin Koene heeft me de fijne kneepjes van het houtbewerken geleerd.

Antiekrestauratie en scheeps- interieurbouw was mijn werkterrein toen meesterparketteur Han Dorenbos mijn pad kruiste. Destijds had ik mij omgeschoold tot meubelmaker en had niet gedacht in het parketvak terecht te komen. Omdat in parket het allermooiste inleg- en fineerwerk mogelijk is ben ik verslingert geraakt aan dit ambachtelijke vak en heb mij hier volledig op toegelegd. In 2014 veroverde ik op het NKP een tweede plek en besefte: Hé, ik ben hier goed in.

Vrouw in een mannenwereld

In de branche ken ik twee andere dames die op topniveau meedraaien en het aantal vrouwen branchebreed kan ik op één hand tellen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om in deze mannenwereld werkzaam te zijn. Als vrouw beschik ik over andere en aanvullende talenten en kijk ik door een andere bril. Ik hou van de verfijning en het priegelwerk en in afwerking let ik veel meer op details. Op fysiek vlak als het aankomt op snelheid en rauw bouwwerk leg ik het tegen de heren af maar op het verfijnder werk heb ik zeker voorsprong. Verder beschik ik over een groot inlevingsvermogen richting een klant en hou ik een algemeen belang in het oog. Die gegevens hebben invloed op advies- en beslissingsprocessen waardoor andere uitkomsten mogelijk zijn.

Mijn eigen klanten zijn overtuigd van mijn kunnen. Als ik via een opdrachtgever voor een project wordt aangedragen dan merk ik soms sceptische reacties en zal ik harder mijn best moeten doen het vertrouwen te winnen. Uiteindelijk spreekt het resultaat voor zich.

Topniveau

Door vrienden te maken in de branche hou ik het vol om op topniveau te blijven presteren. Uit sparring en samenwerking met mensen die aanvullende disciplines beheersen put ik inspiratie en energie. Je daagt elkaar uit door boven je kunnen te presteren en uit je comfortzone te stappen. Samen wordt één en één drie.

Rotterdam Parket is gespecialiseerd in traditioneel parket en weten werkelijk alles van traditionele vloeren. Samen willen wij van Rotterdam een prachtige parketstad maken. Ben Von Hebel vervaardigt in zijn werkplaats al vele jaren parketvloeren met de hand. De meest ingewikkelde patronen kunnen wij samen creëren. Ik hou van ontwerpen en ben thuis in de bouwstijlen, door onze samenwerking willen we parketambacht weer verheffen tot uniek maatwerk met gevoel voor het totale interieur.
Voor de grote projecten ben ik sterk in combinatie met Gaffi Parketvormgevers, Hun jarenlange ervaring en gedrevenheid maakt dat geen project te groot is. Door onze verschillende talenten samen te voegen zijn we een geduchte partij bij inschrijvingen op bijzondere projecten.

Meester Parketteur

In dit vak kun je niet promoveren en als bevestiging voor mijn talent heb ik mezelf ten doel gesteld de titel Meester Parketteur te behalen. Als enige vrouw heb ik hem weten te veroveren en ik voel me soms de Madame Curie onder de parketteurs. De titel ‘Meester’ zegt iets over hoe ik met mijn vak bezig ben en hoe mijn mentaliteit is. Meester zijn gaat over werkethos en instelling.

Vakgroep Historisch Parket

Als medeoprichter ben ik nauw betrokken bij de vakgroep Historisch Parket. De belangrijkste doelstelling van onze vakgroep is het delen van kennis en ervaring en daarnaast pionieren we op educatief vlak. Er is nagenoeg niets over het uitvoeren van restauraties bekend of geschreven. De vaktechnische details gaan via mondelinge overlevering. De vloer in een interieur komt vaak helemaal op het laatst en is lang een ondergeschoven kindje geweest. In de afgelopen periode heeft de vloer nooit de status gekregen die een interieur wel werd toebedeeld terwijl ontwerpers en schrijnwerkers net zoveel passie en kunde in de vloer legden als in het interieur. Met de vakgroep trachten we opdrachten tot restauratie van historische vloeren naar de parketteur te brengen.

Droomproject

Mijn droom is om terecht te komen in prachtige historische, monumentale panden en paleizen waar vloeren met eerbied voor de historie worden gerestaureerd. Ik hoop van harte dat ik diegene ben die de brug mag slaan tussen de restaurator en de parketteur. Voor dit soort projecten moet je veel kennis hebben over oude technieken en bindmiddelen. De kampioenstitel op het NKP heb ik weten te veroveren door het gebruik van oude, in de vergetelheid geraakt technieken. Met schaduwen en marquetterie heb ik een eigen patroon ontworpen wat ik geheel met de hand heb gefiguurzaagd. Deze oude ambacht skills wil ik heel graag uitvoeren en toepassen bij het aanhelen en herstellen van historische (kasteel) vloeren.

Filosofie

Als een honderd jaar oude vloer wordt gesloopt gaat me dat echt aan mijn hart. In een huis ben je te gast en die vloer is tijdelijk de jouwe om vervolgens weer te worden doorgegeven aan een nieuwe eigenaar. Ten alle tijden ga ik voor behoud en voel me verplicht mijn houtfilosofie na te leven en over te brengen op anderen. Hoe behandel je een delicate vloer met eerbied voor de bron? Dat hout komt van bomen die misschien wel honderden jaren hebben gegroeid en dat mag niet voor niets zijn. Duurzaamheid en exclusieve recycling zijn belangrijk in mijn bedrijfsvoering. Ik voel me een parketbeschermengel, behandel een vloer bijna als een levend wezen en daarom kiezen klanten bewust voor mij.

Goudzoeker

Mijn wens is dat de mooie vloeren die er zijn behouden blijven en dat het parket passend is bij de bouwstijl van een pand. Mijn adviezen gaan van houtsoort tot vormgeving met unieke ornamenten en details. In Jugendstil, Amsterdamse school, Art Deco, of eender welke combi van historische stijlen. Hierbij komt de kunstenaar in mij goed van pas.

Recent heb ik een mooi project afgerond in een historisch woonhuis uit 1897. Aan de gebruikte nagels kon ik zien dat de vloer dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Ik voelde me een goudzoeker toen ik van de één op de andere schat stuitte. De onderliggende betonvloer is verzand en verpulverd. Alle vloerdelen heb ik genummerd en voorzichtig eruit gehaald. Alle parketdelen heb ik met de hand schoongemaakt en ontspijkert. Vervolgens heb ik de wat minder mooie gesleten delen kunnen wisselen met de delen die volledig in tact waren en deze verlijmd op de nieuwe basis. Als een puzzelaar en houtgoochelaar heb ik ten laatste alle gaatjes met stopwas gedicht en de vloer weer op kleur gebracht. Het is een prachtig resultaat geworden.

Mijn geheime wetenschap

Tegen moeilijke dingen zeg ik geen nee en ik heb het lef deze te maken. Omdat ik praktisch ben ingesteld, creatief ben en beschik over verschillende aanvullende disciplines, vaardigheden en bekwaamheden, weet ik dat het uiteindelijk altijd goed komt. Wellicht is mijn grootste geheime wetenschap ‘Zelfkennis’. Ik ben gedisciplineerd, pak mijn kansen en wil de beste zijn. Bang om fouten te maken ben ik niet want uiteindelijk leer ik daar het meeste van. Ik doe waar ik goed in ben en volg vol vertrouwen mijn hart.

 

 

 

Op commando van Sanders Media voor vakblad Parket