Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Angst of liefde

Man man man wat moeten we veel keuzes maken op een dag. Variërend van welke kleur en grootte hagelslag, waar op vakantie en hoe lang tot welk huis in welke buurt, hout of laminaat op de vloer en in welk patroon en door wie gelegd? We maken gemiddeld per dag zo’n 35.000 keuzes. VIJFENDERTIGDUIZEND! Gelukkig maken we het merendeel grotendeels onbewust, gebaseerd op gewoonten en ervaringen uit het verleden. Er zijn echter genoeg nieuwe dilemma’s die slapeloze nachten bezorgen en voor een hoop draaikonterij en twijfel zorgen. Voor ik een knoop heb doorgehakt heb ik deze eerst van alle kanten bekeken en getracht te ontwarren.

Inzicht

Recent ben ik tot een heel fijn inzicht gekomen wat me helpt de juiste beslissingen te nemen. Er zijn namelijk maar twee manieren om een keuze te maken. Of je maakt een keuze uit angst of je baseert je besluit op liefde. Supersimpel eigenlijk! Ik vind dit één van de meest verhelderende inzichten die ik de laatste tijd heb opgedaan. In no-time is alles vereenvoudigt en heb ik de ballen te doen wat ik écht wil.
Voorheen herhaalde ik in mijn hoofd eindeloos voor- en tegenargumenten die vaak ook nog eens gelijk opgingen.

 

Ik heb zelfs een speciaal ‘neusje’ aangeschaft, je weet wel van zo’n boom. Die vleugeltjes, want daar lijkt het op, dwarrelen als een helikoptertje naar beneden als ik ze in de lucht gooi. Designer Juliette Warmenhoven maakte er Maple Coins van, tekende er een prachtige kop en munt op en stopte het in een mooi doosje. Als een blok viel ik ervoor en legde een klein fortuin neer om het te bemachtigen.
Vanaf nu zouden al mijn keuzes piece of cake zijn. Ook al valt ie op kop en had ik net met mezelf afgesproken dat het munt moest worden. Voordat ik überhaupt het ding de lucht in heb geslingerd word ik me bewust van mijn intrinsieke verlangen en motivatie en weet ik wat me te doen staat.

Dilemma

Een persoonlijk dilemma waar ik mee worstel is zonnebaden. Zonnebaden? Waar maak jij je druk om? hoor ik je denken. En het lijkt ook futiel en uiterst oppervlakkig maar er zit meer achter. Sinds ik niet meer vrij woon in het groen en mijn zonnebank niet in mijn appartementje past ben ik overgeleverd aan zonnestudio’s, parken, stranden of meren. Ik heb een hekel aan ‘witte koplampen’ en een ‘witte broek’. De strepen van bandjes vind ik niet mooi op mijn huid en voel me zelfverzekerder met een egaal bruin velletje. Een behoorlijke tijd heb ik erover geëmmerd of ik op snikhete dagen naar de zonnestudio (belachelijk, overruled) of naar het naaktstrand zou gaan. De gedachte alleen al deed me blozen. In mijn hoofd schoten de tegenargumenten vurig op het enige en zwak lijkende voor-argument om egaal bruin te zijn.

Angst of Liefde Regel

Angst of liefde? Vroeg ik me af. Mijn angsten: gezien worden in je blootje, iedereen heeft een mening, Koert Jan de Bruijn wordt verguisd omdat hij er openlijk voor uitkomt een nudist te zijn, ik ga me opgelaten voelen, mijn buik is niet strak, mijn billen ook niet meer. Wat als ik bekenden tegen het (naakte) lijf loop, dat is uiterst ongemakkelijk. Ik had redenen te over om veilig, besloten en onbeschaamd in de zonnestudio te nestelen maar mijn liefde voor de open lucht, de vrije sfeer, het heerlijke gevoel in het water, geen bikinistress en een mooie egale teint gaf de doorslag. En ohja, overtuigde ik mezelf, wat is het verschil met de sauna? Nou?

Wat anderen denken en vinden, schaamte en onzekerheid mogen nooit redenen zijn om iets te laten wat je heel graag wil doen. De Angst of Liefde regel pas ik toe op elk vraagstuk in mijn leven en ik merk dat ik steeds meer mijn eigen pad volg, doe wat bij me past, blij en tevreden ben met wie en waar ik ben en steeds moediger word.