Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Van achteloze gewoonte naar bewuste lifestyle

Flexibele, onregelmatige werkvormen en variabele levensstijlen die zijn ontstaan in dit digitale tijdperk maken dat we altijd ‘on’ geswitcht staan. We zijn volcontinu bereikbaar en deze leefwijze is er één die op de lange termijn meer schaadt dan baat. Chronische vermoeidheid, depressies en andere geagiteerde aandoeningen zijn de volksziekten van deze tijd waar het gros in meer of mindere mate mee te maken heeft. In onze doldraaiende 24 uur samenleving groeit daarom gestaag de behoefte aan kalmte en goede nachtrust.

Healthy Lifestyle

Slapen evolueert van noodzakelijk kwaad naar healthy lifestyle. Geef jezelf de balans die je nodig hebt. Voldoende slaap en rust zorgt ervoor dat je mooi veroudert, mentaal sterk en slank blijft en stress vermindert. Investeren in (nacht)rust is een nieuw statussymbool wat synoniem staat voor zelfzorg, ambitie, creativiteit en succes.

Powernappen on the job

Wie gezond wil zijn en topprestaties wil leveren zal hard moeten werken en trainen. Daarnaast is rust de voedingsbodem voor hoogvliegers en kampioenen. Je lichaam moet simpelweg herstellen van eender welke prestatie. Slapen zorgt voor meer energie, een sneller reactievermogen, een betere gemoedstoestand en helderdere focus.

Middagdutjes zijn een effectieve manier om productiviteit te vergroten. De gemiddelde powernap duurt ongeveer 20 minuten en zorgt direct voor meer energie. Wil je cognitieve processen resetten dan kost de nap je een uur. Het ideale moment voor een powernap is tussen 13.00 en 16.00 uur, zo na de lunch. Siësta is niet alleen in warme landen aan te bevelen want regelmatig powernappen reduceert stress, ontspant en maakt alert.

Werkgevers zullen in de toekomst serieus rekening gaan houden met deze behoeften en op allerlei creatieve wijzen de zogenaamde Powernap-/ rustruimtes ontwerpen en inrichten. Compleet met sfeervolle muziek, regelbaar licht en een prettige ambiance.

Cradle to Cradle

Een gezond en energiek leven staat in directe relatie met de gesteldheid van mens, milieu en omgeving. Goede zorg voor onze leefomgeving is voor iedereen op deze pretknikker een verantwoordelijkheid. Alles is met elkaar verbonden en daarom zijn duurzaamheid, bewustwording en betekenisvolle verbinding fundamenteel in elke bedrijfstak. Toonaangevende bedrijven hebben de ambitie om in de komende jaren bedrijfsprocessen, producten en diensten integraal en volgens de cradle to cradle filosofie te hebben ingericht. Up- en recycling en energieneutraal produceren en leveren wordt in de toekomst de nieuwe standaard. Niet omdat het kan, maar omdat het moet!

Tijdgeest

Als slapen en rust een nieuwe lifestyle vormen en offline zijn het nieuwe luxe is dan is een persoonlijke, smaakvolle en praktische inrichting van de Master onlosmakelijk verbonden met tijdgeest en trends. In de slaapkamer is het gebruik van natuurlijke materialen als hout, marmer, bamboe en biokatoen een belangrijk uitgangspunt. Naast de kracht van eenvoud verlangen we naar romantiek, respect en een beetje grandeur. Vintage is stoer en combineert perfect met een klassieke Art Deco stijl en in een tijd waarin nagenoeg alles mogelijk is zal een eclectische geheel goed gedijen. Velvet wordt een belangrijk materiaal, alsook warm, comfortabele, zachte materialen en florale, krullerige, barokke prints en elementen.

Gezonde slaapomgeving

Een gezonde slaapkamer straalt bovenal rust en ontspanning uit en heeft een frisse, zuivere atmosfeer voor een prettige gemoedstoestand. Planten zijn bewezen gezond omdat ze de lucht voor ons zuiveren. In de slaapkamer zijn ze zeer gewenst en helemaal op trend. Grote planten doen the trick voor de gezonde slaapomgeving.

Kleurenpalet

Vooraanstaande trendforecasters van verschillende colorlabs hebben de roze tint Heartwood van Flexa uitgeroepen tot trendkleur van 2018. Deze subtiele tint staat symbool voor huiselijkheid, zachtheid en vriendelijkheid.

In combinatie met emerald groen wordt de sfeer pittig en dynamisch want donkergroen geeft een rijk, stijlvol en luxueus gevoel. Groen is al een belangrijke kleur en deze trend zet zich gestaag voort. We hebben de kalmerende werking hard nodig in tijden waarin druk en latten hoog liggen. Roze is een krachtige, sophisticated combinatie met koele en diepe blauwtinten voor een mysterieus effect.

Lidewei Edelkoort is de Nostradamus van deze eeuw voor interieur en trendy professionals uit de wereldjes hangen aan haar lippen wanneer zij haar trendreport orakelt. Zij voorspelt een hele mooie toekomst voor de kleur WIT. Deze frisse, lichte en maagdelijke tint staat bol van beloften en mogelijkheden.

Staren naar het plafond

Niet omdat je de slaap niet kunt vatten maar omdat plafonds een wezenlijk onderdeel van een totaal interieurontwerp worden en daarom eindelijk weer de aandacht krijgen die ze verdienen. Ambacht, afwerking en detaillering zijn belangrijk. Plafonds worden zorgvuldig en met passie vormgegeven. Old school vakmanschap zorgt voor ware eyecatchers.

Innovaties

De techniek en ontwikkeling staan nooit stil. Er zijn slimme bedden, matrassen en hoezen die voorkomen dat de één het bed uit drijft terwijl de ander klappertandend de slaap probeert te vatten. Dit technisch vernuft verlost je van een snurkende partner door automatisch de slaaphouding aan te passen.

Het aantal eenpersoons huishoudens blijft gestaag groeien maar iedereen heeft op zijn tijd behoefte aan een knuffel en verbinding. Voor mensen die regelmatig lijden onder slapeloze nachten is er de Knuffelrobot. Stress, eenzaamheid en andere negatieve energie kunnen zorgen voor woelige nachten. Vier knappe koppen van de TU Delft  hebben een non- medicinale oplossing voor dit fenomeen gevonden in de vorm van ‘De Somnox’. Deze zachte knuffelrobot is gehuld in duurzame materialen die comfortabel aanvoelen en o.a. menselijke ademhaling nabootsen wat een rustgevend ademhalingstempo stimuleert.  Deze innovatie heeft de Philips Innovation Award 2017 gewonnen. Hetzelfde instituut is het brein achter de interactieve slaap-app ‘SleepCare’. Gebruikers van de app vallen sneller in slaap en worden minder vaak wakker. De app is ontwikkeld om mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme te laten krijgen en bij de deelnemers is een duidelijke afname van slaapproblemen te zien.

Van achteloze gewoonte naar bewuste lifestyle

In de slaapwinkel van de toekomst worden alle disciplines en technische snufjes verenigt voor een totaal advies op maat voor de ideale slaapkamer en rustruimte voor elke individuele gebruiker, op elk moment van de dag op elke willekeurige (werk)plek. Service en advies zullen zich niet alleen beperken tot materiaal, kleur en samenstelling maar uitweiden naar coaching en begeleiding voor een totale slaapbeleving. Van achteloze gewoonte naar bewuste lifestyle.

 

Op commando van Vakblad Slapen