Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

To do or not to do

To- do- lijstjes! Ik ben er dol op. Het geeft overzicht en richtlijn. Het blijft fijn om af te strepen op het lijstje. Een vinkje erachter of zo’n mooie krul die ik vroeger ook kreeg van de juf als ik mijn werk goed had gedaan. Voldaan gevoel geeft dat. Een schouderklopje aan jezelf.

Technologische revolutie

Ik lees een artikel over het enorm aantal toegenomen taken in ons dagelijks leven de afgelopen jaren tijdens de technologische revolutie. Het is allemaal zo vanzelfsprekend geworden alles zelf te kunnen doen dat het sluimerende en gestaag groeiende to-do- lijstje met vaste taken nagenoeg niet wordt opgemerkt. Behalve dat het misschien tot uiting komt in de groeiende cijfers ten aanzien van burn-out, vereenzaming, depressiviteit en AD(H)D.

Alles kun je zelf

Tanken kun je zelf, scannen en afrekenen kun je zelf, je bent je eigen caissière. Geld overmaken, storneren, beheren en investeren kun je zelf. Je bent je eigen bankier. Last van wifihaperingen of is je laptop sloom? De online handleidingen, how-to video’s en werkbeschrijvingen zeggen je stap voor stap wat je zelf kunt doen. Je bent je eigen techneut en helpdesk. Er is geen probleem in de wereld waarvoor niet een zelf redplan is geschreven wat online beschikbaar is gesteld. En dan heb ik het nog niet over je eigen bakker, groenteboer, healthcoach, fitnessinstructeur en psycholoog te zijn. We kunnen alles zelf! Natuurlijk, live hulp is binnen handbereik als ik me eerst door een wildernis van vragenlijsten, opties, FAQ’s en telefoonmenu’s heb geworsteld. Al die extra taken geven ons ongemerkt vele extra handelingen en verantwoordelijkheden. Ze nemen kostbare tijd in beslag die we niet aan iets anders kunnen besteden. Daardoor hebben we steeds het gevoel tijd tekort te komen.

Verwenheaven

Nieuwe initiatieven die weer taken uit handen nemen, verzorgen en verwennen, persoonlijk adviseren en bedienen winnen terrein. Persoonlijk contact, zorg, aandacht en tijd krijgen. Voor mij voelt dat alsof ik in verwenheaven ben aangekomen. Dat ik het allemaal heus wel zelf kan, wil niet zeggen dat ik het ook allemaal zelf wil en moet doen. Alles is leuker, eenvoudiger en intenser als het gedeeld kan worden.