Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Serieus!?

Gut oh gut wat kan ik mezelf ontzettend serieus nemen zeg. Uiterst vervelend vind ik het als dingen mislukken en ik niet kan lachen om mijn eigen stommiteiten. In plaats daarvan schaam ik me dood en spreek ik mezelf vermanend toe. Als ik niet oppas haal ik alle koeien die eerder in de sloot der schaamte lagen er ook weer bij en voel ik me de grootste mislukking van de planeet. Daar wil ik niet heen.

Zelfoverschatting

Als het me lukt om voorbij die reprimande van mijn gekwetste, zichzelf perfect wanende ego te komen moet ik stiekem wel hard lachen om mijn actie. Handig of niet, hij was wel spannend, verrassend, hilarisch, gewaagd of interessant. Dan realiseer ik me dat de wereld niet is vergaan door mijn vergissing. Sterker nog, bijna niemand heeft mijn faal überhaupt opgemerkt. Ik heb mijn invloed op de wereld weer eens schromelijk overschat.

Tips om jezelf niet zo serieus te nemen:

* Lach om jezelf in de spiegel. Als je niemand hebt vermoord of mishandeld is het heus zo erg niet.
* Wees niet bang. Trek dat gekke rokje aan, dans op tafel met de stofzuigerslang in je hand en zing schaamteloos: I want to breeeaaaak     freehieee….
* Maak je niet druk om wat anderen van je vinden. Dan is niet iedereen het met je eens. Soit!
* Probeer iets nieuws. Vooral met de instelling van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’
* Wees een beetje stout. Als iedereen altijd binnen de lijntjes had gekleurd zaten we nog steeds in holen in de berg op de bergwand te kalken.
* Buig kritiek om tot inspiratie voor jezelf om te ontwikkelen.

Zelfspot

Zorgen maken, piekeren en verwijten voorkomen niet dat dingen verkeerd lopen of mislukken. Het ontneemt je alleen het plezier in deze mooie dag. Een gezond mens heeft een flinke portie zelfspot.