Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Ruimte

Column meubel+ Ruimte

Het voorbij jaar heeft voor mij persoonlijk volledig in het teken van RUIMTE gestaan. Ruimte staat voor mij gelijk aan lucht, vrijheid, levensadem. Omdat in ons dagdagelijkse bestaan veel ruimte wordt opgeslokt door dingen die moeten, socials, je werk, het nieuws en iedereen die aan je trekt of iets van je wil is er in deze drukke, onzekere en, voor sommigen zelfs onveilige tijden, in mijn beleving te weinig ruimte om bij persoonlijke gebeurtenissen en momenten te kunnen stilstaan. Terwijl dat juist zo belangrijk is.

Het gevoel wel of geen ruimte te hebben zit vooral in mijn hoofd. Daar word ik, als ik niet oplet, regelmatig gegijzeld door over elkaar buitelende gedachten. Van meeslepende dagdromerij tot concrete to-do lijsten, niet-vergeten-memo’s en belemmerende overtuigingen die angstgevoelens oproepen.

Wens in vervulling

Dat zette ik allemaal opzij en ik vertrok naar Portugal om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Het schrijven van mijn eerste roman: ‘Wilde haren & Chardonnay’. Alles in mij schreeuwde om ruimte, tijd en gelegenheid om dat te kunnen doen. En wonder boven wonder kréég ik die ruimte. Van mensen om me heen, op financieel vlak, in tijd. Die ruimte heb ik met open armen ontvangen en ben enthousiast richting het zuiden gereden.

Op ‘mijn’ berg in Portugal, waar ik 4 maanden verbleef in de knusse casita Lavandeira, genoot ik intens van de natuur, de letterlijke ruimte en weidsheid om me heen. Die lucht, het gevoel van tijdloosheid en het eindeloze uitzicht hebben letterlijk aan álles wat in en om mij speelt ruimte gegeven. Aan mijn blikveld, perspectieven en gevoelens. Aan heling, dromen en talent. Persoonlijke groei, ontwikkeling, nieuwe dingen leren, fouten maken, hulp aanvaarden, vriendschappen, intense dankbaarheid en erkenning. Ruimte voor loslaten en ruimte voor nieuwe avonturen en elan.

Evenveel ruimte heb ik aan oorverdovende woede-frustratie-krijsen en tranen van ontroering en gemis gegeven, als aan mijn bulderende lachsalvo’s van puur genot, plezier en geluk. Want ja, je hebt alle ruimte maar dat wil niet automatisch zeggen dat alles ook meteen lukt of op rolletjes verloopt. Ook dan gaan dingen niet altijd zoals je hoopt. Nog steeds is doorzettingsvermogen nodig. Introspectie en geduld.  

Is er ruimte voor jou?

Ruimte ervaren is iets waarvan je pas merkt hoe fijn het is en hoe hard je het nodig hebt, als je zelf echt de ruimte beleeft, krijgt of inneemt. Niet voor niets is de ruimte een oneindig universum. Ondoorgrondelijk gebied dat mysterie en onontdekte mogelijkheden belooft die je voorstellingsvermogen te boven gaan.

Is er in je leven genoeg ruimte voor jou? Voor wat jij wil doorvoelen, doen, beleven of zijn? Ervaar je dat magische gevoel van naakt in de branding dansen – je horizon uitdagend in de verte – en laat jij je verrassen door wat de wind in je gedachten blaast en wat de golven aan je voeten spoelen?

Ruimte, ik wens dat je haar in 2023 – op alle fronten – gul en vrijelijk mag geven, beleven, voelen, ontvangen en (in)nemen.