Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Rokjesdag

De in april 2009 overleden chroniqueur van kleinmenselijke verhalen, Martin Bril, maakte het fenomeen ‘Rokjesdag’ in Nederland alom bekend en populair. Een vrolijke term die sinds zijn eerste gebruik in 1996 officieus een nieuw seizoen inluidt. Alsof er een geheim verbond onder vrouwen is gemaakt om op één dag, doorgaans midden in april, in rokjes van allerlei pluimage over straat te gaan. De benen worden bevrijd uit de winterse broeken, dikke panty’s en maillots. Dames flaneren vrijelijk met blote benen in open schoentjes. Dit schouwspel is zeer tot het genoegen van de heren. De term is zo in onze cultuur ingeburgerd en tot de verbeelding sprekend dat regisseur Johan Nijenhuis er met een cast van appetijtelijke BN-ers een romcom (Romantische Comedy) van heeft gemaakt.

Rokjes voor mannen?!

Dat dames een mini-, midi-, of maxirok aantrekken is geheel geaccepteerd en wenselijk mits van juiste lengte voor juiste leeftijd, lichaamsbouw en gelegenheid. In sommige culturen is het echter gebruikelijk dat de mannen zich in rokken hullen. Zo heeft de moslimcultuur een Izaar en kennen we allemaal de Schotse Kilt. Saillant detail wat immer tot de verbeelding spreekt is het gegeven dat onder het laatst genoemde kledingstuk geen ondergoed wordt gedragen. Tegenwoordig wordt de kilt door Schotse mannen uitsluitend gedragen bij speciale, folkloristische of officiële gelegenheden. De mode industrie maakt zo nu en dan een statement door de mannenrok in fashion te brengen. Want, zo stellen zij, ‘Echte mannen dragen rokken’. De kilt wordt de laatste jaren als een ultrahip en informeel kledingitem gepromoot. In de punk-, alternatieve en gothic scene wordt deze uitgesproken trend door sommige jongens uitgedragen. Er bestaat een online forum voor mannen met een voorliefde voor herenrokken: ‘Het Skirtcafé’. Culotte is een leuke naam voor de mannenrok van uit vervlogen tijden maar hoe stoer je ook bent, een rok bij een kerel vind ik alleen leuk als je Maik de Boer heet of in een episch filmspektakel schittert. Laten we tradities vooral in ere houden maar mannen gewoon lekker in broeken hijsen.

Flirt met je skirt

Het is fijn, als je voor het eerst weer in je rokje loopt en de zon je blote benen voelt kussen. Vleiend als werkende heren naar je fluiten en met je flirten. Alles is lichter en zonniger in zo’n sfeertje. Het woord ‘flirten’ komt oorspronkelijk uit de Franse taal. Ergens rond vijftienhonderdzoveel is de uitdrukking ‘conter fleurette’ontstaan. Vrij vertaald is dit ‘spreken in bloemetjes’. Wanneer een man frivool en lieflijk sprak om een vrouw te verleiden, zei men ‘il conte fleurette’. Hoe romantisch. De Engelsen hebben de zegswijze overgenomen en er bewust of bij gebrek aan taalgevoel ‘flirting’ van gemaakt. Via Engeland is het woord in de zeventiende eeuw bij ons terecht gekomen. Maar wij hebben destijds met onze Hollandse nuchterheid de mediterrane romantiek weten te killen door het de betekenis ‘zich zinloos bezighouden’ te geven. Gelukkig weten we nu weer dat flirten ‘het hof maken’ is en viert de romantische insteek de boventoon. Flirten noemen we ook wel ‘sjansen’ of in Brabants dialect ‘Sjaaanse’;-) Dit is een verbastering van het Franse woord ‘chance’, wat ‘geluk’ betekent.

Flirten kan op veel manieren. Een sensueel getint complimentje, een speelse knipoog, vluchtig luchtkusje of een lichte aanraking van huid. Je toont hiermee je interesse en belangstelling. Het mooiste is als je flirt beantwoord wordt met een wederflirt. Tegenwoordig gebruiken we de term ook in zakelijk verband en andere situaties dan alleen amoureuze. Zo flirt je met gevaar of flirt het ene bedrijf met een andere voor samenwerking.

Verbinding

Niet iedereen is even vaardig in het flirten. Terwijl flirten socialer maakt en een eerlijke openhartige communicatie bevordert. Om deze skills onder de knie te krijgen en er je voordeel mee te kunnen doen in je dagelijkse werkleven zijn sinds eind jaren 90 flirtcursussen druk bezochte workshops. Want als je iemand raakt, dan leg je een verbinding. Wanneer je oprecht met iemand een connectie maakt vervul je zijn of haar behoefte aan erkenning. Daar beurt een mens van op en zal dan eerder geneigd zijn er iets voor terug te geven. Vanuit verbinding kunnen de mooiste dingen ontstaan. Flirten wordt daarom vooral gezien als positieve aandacht geven aan elkaar. Daar kan toch geen enkel nadeel aan kleven! Flirt alsjeblieft kwistig en overtuigend in alle denkbare situaties in je leven. De wereld is gebaat bij frivoler, luchtiger en onschuldiger verbindingen. Veel plezier op rokjesdag!

 

Op commando voor Uitgeverij de Jong voor de Lentespecial