Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Rebel

Tot de verbeelding sprekend zijn ze, de rebellen van alle tijden. Robin Hood, die stal van de rijken en gaf aan de armen, Vivienne Westwood met haar non-conformistische couture, Quentin Tarantino , aanhanger van nouvelle violence in zijn bizarre films en Madonna, zangeres en stijlicoon die zichzelf keer op keer opnieuw weet uit te vinden. We houden van ze, omdat we ze een beetje vrezen en haten. Om hun vrijheid, lef en de manier waarop ze hun eigen leven leiden. Ook jij herkent waarschijnlijk het diepgeworteld verlangen naar ultieme vrijheid.

‘De Rebel’ is een archetype dat zich laat omschrijven als een onconventionele denker met geavanceerde manieren voor het oplossen en opschudden van zaken. Verandering is wat rebellen willen en prediken. Onafhankelijk zijn, voor rechtvaardigheid en het uitdagen van systemen. Rebellen zijn wars van de status quo, taboedoorbrekend en bevrijdend.

Zeitgeist

Een wereld waarin rebellie op een creatieve, kunstzinnige manier tot leven wordt gebracht is onze mooie interieurbranche. In kunst en design wemelt het van de artistieke rebellen die met hun werk verandering, perspectief en visie verbeelden. Zeitgeist wordt belichaamd in meubelen, objecten en interieurs. Icoon van rebelse creativiteit is Karim Rashid. Een designer met een uitgesproken, kleurrijke, futuristische en grensverleggende stijl. Zijn streven is om design toegankelijk te maken voor een breed publiek en positieve verandering teweegbrengen. Door het creëren van betaalbare ontwerpen haalt hij design uit de elitaire sfeer.

Dichter bij huis stuitte ik op een rebel in de persoon van Zweitse Landsheer. Of eigenlijk, op zijn legacy, want zelf is deze voorvechter van ‘ontwerpen naar de mogelijkheden van de mens’ niet meer onder ons. Zijn keramiekatelier Cor Unum, dat onlangs een 70-jarig jubileum mocht vieren, is het levende bewijs dat anders denken en anders handelen leidt naar de mooiste samenwerkingen en collecties. In de veelal kleurrijke presentaties werden ook museale objecten in Memphis stijl gepresenteerd.

Weerbarstig

Die ben ik in het afgelopen jaar vaker tegenkomen op beurzen en exposities. De Memphis Group, een invloedrijke kunst- en designbeweging uit de jaren 80 wint met gedurfde kleuren, geometrische vormen en een eclectische mix van materialen opnieuw terrein in hedendaags design. De energie van een weerbarstige periode als de jaren 80, waarin revolutionaire ideeën als de PIN en computer vorm kregen, is nu hard nodig vermoed ik. In een tijd waarin oude systemen hun werking en grip verliezen en chaos om ons heen creëren.

Ik ben benieuwd welke rebellen ons naar de volgende periode van orde leiden. Want het zijn zij die de risico’s durven nemen, de standaard uitdagen, grenzen verleggen en verandering brengen. ‘Obedient boys and girls don’t write history.’ Niemand wil vergeten worden, er niet toe doen of verdwijnen in de massa en oblivion. Schud je innerlijke rebel wakker, maak van deze quote je mantra en verander de wereld -dichtbij of ver weg, klein of groot- ten goede: ‘Exist on your own damn terms.’

Op commando van Meubel+Interieur