Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Persoonlijk Leiderschap: De lessen van Saroo Brierley

In 2019 ontmoet Maurice van der Kant van Assemblee Speakers en bookingworldspeakers.com Saroo Brierley, auteur van bestseller ‘A Long Way Home’ en de werkelijke hoofdrolspeler in de waargebeurde, Oscar winnende film ‘LION’. De open en sympathieke Saroo past precies in het verhaal van missie-gedreven sprekers om mens, organisatie en maatschappij te inspireren. ‘We starten dit nieuwe decennium met de mooiste primeur door hem naar Nederland te halen en het mogelijk te maken dat de eventwereld in Nederland en Europa zijn aangrijpende verhaal van dichtbij zal kunnen beleven’, vertelt Maurice van der Kant. Om te beginnen tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Genootschap voor Eventmanagers en op de Nederlandse televisie aan tafel bij Eva Jinek!

Purpose en Happiness

Maurice: ‘Op mijn eigen reis naar ‘Purpose en Happiness’ heb ik ontdekt dat we op persoonlijk niveau op zoek zijn naar ons ware zelf, en op organisatieniveau naar nieuw leiderschap. In dit proces laten we ons graag inspireren door bijzondere sprekers. Ik ben blij dat wij zijn lezingen in Europa mogen verzorgen.’

Première in Nederland

Op de nieuwjaarsreceptie van het Genootschap voor Eventmanagers, de Preferred Partners, G14 en Platform Cultuur Locaties, bij het gloednieuwe Capital C in Amsterdam, beleefde (keynote) spreker Saroo zijn première. Je kon een speld horen vallen toen hij zijn bijzondere levensverhaal overbracht op de 250 aanwezigen. Een dag later is Saroo te gast geweest in de talkshow van Eva Jinek waar vele honderdduizenden deelgenoot werden van zijn unieke verhaal.
Saroo vertelt open en eerlijk over zijn beproeving als een verloren vijfjarige, zijn adoptie en zijn lange, moeizame maar uiteindelijk succesvolle zoektocht naar zijn Indiase familie met behulp van de enige tool die hij had: Google Earth. Een inspirerend verhaal over persoonlijk leiderschap, je intuïtie volgen, veerkracht en vastberadenheid.

1. Pure intuïtie
Zijn goed ontwikkelde intuïtie heeft hem voor veel narigheid beschermd en geleid in de goede richting. Saroo: ‘Mijn intuïtie is van jongs af aan sterk ontwikkelt. Het was mijn enige middel om als verloren vijfjarige in een hectische, vreemde omgeving te kunnen overleven. Nog altijd handel ik niet alleen volgens aangeleerde, academische skills maar bovenal puur intuïtief’.

2. Drive en motivatie
Er valt veel te leren van Saroo’s levensverhaal. De drie belangrijkste inzichten die hij hoopt over te brengen op zijn publiek zijn: ‘Geef nooit de hoop op, wees vastberaden en ben gewetensvol, consciëntieus. Als motivatiespreker inspireert Saroo vele mensen over de hele wereld, maar wat inspireert hem zelf? Wat is zijn drive? ‘Mijn verhaal deel ik om anderen te bekrachtigen. Om anderen hoop te geven en om, in essentie, anderen sensibel te laten zijn’.

3. Stoutmoedigheid
In de weken dat hij op straat leefde heeft Saroo soms angstige momenten gekend. ‘Iedereen is wel eens bang maar ik heb geleerd dat angst aangeleerd en aangepraat is’, zegt Saroo. ‘Als kind werd mij niet verteld dat ik ergens bang voor moest zijn, dus ik was vanzelf stoutmoedig en dapper. Waag het erop, riskeer dingen. Wat er ook gebeurt, gebeurt. Het gaat in het leven om kansen en keuzes.’

4. Bevoorrecht
‘Opgroeiend in de sloppenwijk van India waren alle waarschijnlijkheden tegen me. De kansen om uit zo’n omgeving te komen zijn klein en ik zou heel anders terecht hebben kunnen komen. Daar denk ik liever niet aan. Ik heb me aangepast aan de Australische manier van leven. Het is een gelukkig land met zon, zand en turquoise water’, lacht Saroo. ‘Ik ben erg bevoorrecht, heb geluk gehad en denk positief.’

5. Oog voor kansen
‘Bewustzijn, gezond verstand en een geweten zorgen ervoor dat ik mogelijkheden opmerk. Mijn aard is onderzoekend en nieuwsgierig en als ik een kans zie die goed aanvoelt dan handel ik. Om mijn verhaal in Europa te delen was ik op zoek naar de juiste agent. Dat Maurice en ik elkaar ontmoetten is een gelukkige toevalligheid. De energie van waar wij in geloven heeft ons bij elkaar gebracht. Wij willen beiden graag de manier van denken beïnvloeden en mensen in beweging brengen’.

6. Er is altijd een weg
Het thema in het leven van Saroo is reizen, grenzen verkennen en ontmoeten. ‘Mensen wil ik de kans geven om samen te gaan. Ik hoop dat ik mijn publiek kan laten inzien hoe creatief ze kunnen zijn. Mijn missie is om personen te laten openen en hen bewust te laten worden, veerkrachtig te leren zijn en nooit op te laten geven. Soms kan het nemen van de verkeerde trein je wel naar de juiste bestemming leiden. Je eigen geest is meer dan in staat om je in de juiste richting te sturen. Onthoudt’, benadrukt Saroo, ‘er is altijd een weg terug naar huis.’

 

 

Geschreven in opdracht van Assemblee Speakers en High Profile Events