Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Paradijsvogels

Paradijsvogels

Dol ben ik op hen, van die kleurrijke types die alles, maar dan ook alles op hun geheel eigen wijze doen en beleven. De tot de verbeelding sprekende kleding die ze dragen, de wonderlijke haardrachten die hun hoofden tooien, de uitgesproken smaak in hun – vaak eclectisch- interieur. Paradijsvogels, een welkome breath of fresh air in een wereld die wordt gedomineerd door beige- en grijstinten.

Doorsnee muts

Vaak hebben deze typische, vrije karakters creatieve beroepen als artdirector, designer, stylist of acteur. Wat niet wil zeggen dat een stukadoor of accountant er in diens vrije tijd niet als een paradijsvogel bij kan lopen. In de buurt van deze uitgesproken karakters kan ik me soms een saaie, doorsnee muts voelen in mijn – liefst zwarte – outfits. In zo’n geval houd ik me vast aan het credo van luxe warenhuis Neiman Marcus founder Herbert Marcus Sr: women who wear black lead colourful lives.

Wat ik bewonder in de vrijgevochten geesten is hun lef. Alsof ze niets te verliezen hebben experimenteren ze er vol overtuiging op los en creëren de meest spraakmakende zaken. Want dat gebeurt als je buiten de gebaande paden gaat. Men houdt van je of men brand je af, maar over de tong ga je.

Fascinatie

In de wereld van design en interieur zijn er legio ontwerpers die zich onderscheiden door hun unieke, kleurrijke en eigenzinnige stijl. Ze creëren ruimtes die spreken en producten die verbazen. In hun gedurfde ontwerpen vinden we inspiratie en herkenning. Neem het ontwerp duo Raw Color, wiens expo ‘Multiply’ in het Cuypershuis in Roermond ik bezocht. Dat monumentale museum in de stad die rijk is aan een scala prachtige historische gebouwen, industrieel erfgoed, mooie parken en gezellige cafés en restaurants, is sowieso een aanrader. Hun fascinatie voor kleur en de almaar groeiende nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden en toepassingen voor kleur laten je als vanzelf ook liefde voelen voor het spektakel van levendige tinten en gedurfde combinaties. Of je wilt of niet, chagrijnig uit bed bent gestapt of je down voelt: bepaalde kleuren hebben het vermogen je op te peppen en vrolijk te stemmen. Fascinerend.

Gut feeling

Kleurrijke types die – ogenschijnlijk huppelend en dansend – hun eigen weg bewandelen leren ons risico’s te nemen, onze gut feeling te vertrouwen en onze comfortzone te stretchen. Zij herinneren ons eraan dat creativiteit geen beperkingen kent en dat we ons vooral moeten laten leiden door onze eigen visie en interpretatie.

Kleurrijke en eigenzinnige ontwerpers als zij brengen leven en karakter in de wereld van design en interieur. Ze dagen de status quo uit en moedigen ons aan om ons te bevrijden van conventionele denkpatronen.

Bezoek die expo’s, verdiep je in hun denkwereld, kleur buiten de lijnen en druk je eigen stempel op je omgeving. Alleen dan word je onderscheidend. Alleen dan mag jij je een paradijsvogel noemen. Ook in een all-black outfit.