Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Hocus Pocus Focus

Om me heen roepen coaches, deskundigen, trainers en succesvolle mensen om het hardst dat je vooral moet focussen. Zonder focus is het chaos en niemand weet wat je daar nu eigenlijk mee aanmoet. Focussen is dé manier voor gestage vooruitgang, een boeiende bloeiende zaak, voldoening en erkenning en over dit tovermiddel worden boeken vol geschreven en speciale workshops en trainingen ontwikkelt. Op elke hoek van de straat is een (business)coach te vinden die me via een langdurig traject zal kunnen leren focussen. Een ding is duidelijk: hun focus ligt op schijnbaar focusloze types als ikzelf!

Dit zeggen de encyclopedieën: ‘Focus,z.nw. Brandpunt, kern, invalshoek, perspectief, richting, scherpstellen, modewoord voor aandacht of aandachtspunt, doel, streven’. Dit klinkt allemaal prachtig, logisch en uitermate doeltreffend. Focus impliceert vlotjes je doelen te kunnen halen en welke gek zou dat nou niet willen? Waarom voel ik dan toch zoveel intern verzet als dit woord me voor de voeten wordt geworpen?
Waarschijnlijk omdat ik zelf moeite heb met dat hele ge- focus. Dit is mijn pijnpuntje en ik ben gewoon stik jaloers op de mensen met een duidelijke, heldere doelstelling. Tijdens het schrijven van dit stuk heb ik al 5 verschillende invalshoeken overwogen, drie mails beantwoord en een paar appjes verstuurd. Tja, een beetje moe word ik daar zelf ook van en zo komt deze column natuurlijk nooit af…

Weerstand

Focus roept mijn weerstand en verzet op omdat ik het een uit- sluitend gegeven vindt en dat druist tegen mijn all- inclusive natuur in. Focus laat in mijn beleving weinig tot geen ruimte voor spontane invallen, random ontmoetingen en toevallige inzichten. Hetgeen ik juist ontzettend belangrijk en waardevol acht. Met gerichte focus zal de weg naar succes vast efficiënt en straight zijn maar je mist in die race naar het Heilig Doel met, mijns inziens, oogkleppen op heel veel scenery en perspectief. Het leven is geen race maar een mooie reis waarin je veel verschillende ervaringen op mag doen. Ligt de focus op één punt dan gaat dat ongetwijfeld ten koste van andere, wellicht evenzo belangrijke, aandachtsgebieden.

Variafocus

In ons dagelijks leven worden we continue blootgesteld aan afleiding, verleiding en prikkels. Focus en concentratie behouden lijkt, in ieder geval voor mijzelf als creatieve geest, bijna onmogelijk. Deze geest is juist ontworpen om onderlinge verbanden te zien, veel perspectieven te kunnen herkennen en verschillende invalshoeken te kunnen waarnemen. Ik noem dat Variafocus en dit heeft naast dat het ongetwijfeld minder efficiënt, minder snel en minder rechtlijnig is ook talloze voordelen!

Perspectief

Ieder mens kijkt vanuit zijn eigen kaders en perspectieven naar ‘de werkelijkheid’. Iedereen heeft zogezegd zijn eigen bril waardoor hij waarneemt. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor een roze exemplaar maar dit terzijde. Visie en interpretatie bepaalt wat ik denk en wat ik denk bepaalt op zijn beurt wat ik doe. Ben ik echter in staat situaties vanuit meerdere perspectieven te beoordelen dan kan ik mijn focus steeds aanpassen en verleggen en word ik effectiever en creatiever in samenwerking met anderen.

Flow

Dat is de kunst van Variafocus! De balans vinden tussen focus, verschillende aandachtsgebieden en het meanderen door ogenschijnlijk doelloos ‘wanderen’. Variafocussen is mijns inziens de uitdaging. Alleen kom je misschien wel ver maar daar is toch eigenlijk helemaal niet zoveel aan. Focus ligt voor mij bijvoorbeeld op een zo relaxed mogelijk leven leiden en in een prettige flow mijn verschillende talenten in lijn brengen met mijn verdiensten, wensen en behoeften en iets te kunnen betekenen voor de mensen om me heen. Hoe dat precies vorm zal krijgen laat ik graag organisch ontstaan. Dit mag elke dag ontwikkelen vanuit nieuwe perspectieven.