Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Hard werken

‘Je hebt het verdient want je hebt er hard voor gewerkt’ is een zinnetje dat mij een glimlach om de mond bezorgt en een gevoel van trots geeft. Dat alles overgoten met een snufje opluchting omdat mijn werk gezien is. Er is bewijs van inzet en erkenning, een verbaal schouderklopje en dat voelt verdomd goed. Meestal zeggen mensen zoiets tegen je als ze je hebben zien zwoegen, ploeteren en overuren draaien. Ze hebben gemerkt dat je feestjes en sportavondjes hebt afgezegd omdat je druk, druk, druk bent en je focus op werk hebt liggen. Als je er zoveel voor over hebt, zoveel voor opzij zet dan heb je succes en complimenten wel verdient. Applaus en bewondering valt je ten deel. En dat is best lekker.

Aandacht voor jezelf

Ook wanneer je niet continue op afspraken, kantoor, in de winkel of het bedrijf bent kun je vele uren maken en heel hard aan het werk zijn. In je hoofd welteverstaan. Hier spelen zich allerlei ingewikkelde processen af als indrukken die moeten worden verwerkt en wensen en dromen die moeten worden geïnterpreteerd. Wellicht ben je herstellende van een trauma of iets anders ingrijpend wat je zomaar is overkomen. Een nare gebeurtenis waar je helemaal niet op rekenende. Een mens heeft tijd nodig om allerlei dagdagelijkse en bijzondere gebeurtenissen te verwerken. Je lichaam en geest zijn altijd heel hard aan het werk zelfs al lig je uitgeteld op de bank of met je snoet onder de dekens. Aandacht voor jezelf, rust en ruimte zijn onontbeerlijk voor een fijn leven.

Arbeid die niemand ziet

Zorgen dat je positief blijft en je vertrouwen opnieuw laten groeien is heel hard werken. Arbeid die niemand ziet. De concrete output laat soms lang op zich wachten en ondertussen kunnen anderen zien als lui, zwak, ziek of flauw. Innerlijk werk, eerlijk naar jezelf zijn, inzichten verzamelen en daar naar leren handelen, je leven weer vormgeven, sterk worden en doorzetten, de vreugde in kleine dingen weer zien, gaan doen wat je blij maakt en waar je goed in bent. Is dat dan niet hard werken?

Chapeau!

Ik vind dit het belangrijkste werk wat er is. Het vergt discipline, geduld, inzicht en compassie om niet steeds de strijd met jezelf aan te gaan. Je bent het jezelf, je naasten en de wereld simpelweg verplicht goed voor jezelf te zorgen en een blij, dankbaar en gelukkig mens te zijn. Dan neem je namelijk betere beslissingen, kun je kalmte bewaren, nieuwe initiatieven ontplooien én echt iets voor een ander betekenen.
Tegen al die mensen die dagelijks worstelen met moeilijkheden, sleur of depressie en proberen hun leven en dat van de mensen die ze liefhebben te verbeteren op wat voor nauwelijks zichtbare manier ook wil ik zeggen: ‘Chapeau! Je werkt er keihard voor en je verdient het leven van je dromen. Nu al. Ongeacht hoe ver je denkt te zijn en wat je allemaal nog zou willen bereiken. Ondanks je gevoel dat je soms misschien niet vooruit lijkt te komen. Je bent heel goed bezig, je werkt keihard en je hebt wat je wenst bij voorbaat al verdient.’

 

 

Op commando voor Uitgeverij de Jong voor de special Vrouw