Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Ghosting

Wie single is (geweest) en zich ooit in de date-arena heeft gewaagd kent de term uit die wereld: Ghosting. Dit is het fenomeen waarbij ineens, zonder opgave van reden, alle contact wordt verbroken. Pijnlijk, frustrerend en onzeker makend omdat diegene je als, laten we je ghostee noemen (jij die geghost wordt) afvraagt waarom je bruusk genegeerd wordt. Vragen als: heb ik iets verkeerd gezegd of gedaan? Wat is er gebeurd dat ik over het hoofd heb gezien? Ben ik niet goed, aardig, gezellig, duidelijk, interessant (en ga zo maar door) genoeg geweest, blijven onbeantwoord.

Inmiddels zie je deze manier van omgang en het uitblijven van communicatie ook steeds vaker in werkcontext verschijnen. Zakelijk ofwel professioneel ghosten dus. Onfatsoenlijk. En best wel laf.
Dat gaat zo. Je hebt een connectie. Via LinkedIn ontmoet, op een netwerkbijeenkomst of tijdens een live ontmoeting op de zaak. Samen heb je ideeën uitgewisseld en ontdekt dat je wat voor elkaar kunt betekenen. Tijdens het handenschuddend afscheid nemen heb je een mondelinge overeenkomst gesloten voor een vervolgafspraak. Met de beste intenties heb je een samenvatting van hetgeen besproken is, een heldere offerte of mogelijke suggesties gestuurd om de lead warm en het gesprek gaande te houden en verder inhoud te geven. En dan ineens is het stil aan de overkant…

Huh, waarom hoor ik niets meer? Misschien is hij, zij of hen op vakantie. Is het mailtje, de brief, het bericht niet aangekomen of gezien? Plausibel en ook niet erg of raar. Het wordt pas ongemakkelijk als je op geen enkele manier nog contact krijgt.
Ja, het is bloedirritant als iemand aan je (digitale) jasje blijft trekken. De enige oplossing daarvoor, als je het wél erg vindt om als ghoster bestempeld te worden, is: Ben eerlijk en duidelijk. Op een nette manier. In het kader van: ‘If you can be anything, be kind.’

Laat weten dat je bij nader inzien toch niet gebruik wilt of kunt maken van de services die besproken zijn. Of niet op dit moment. Of weet ik veel wat de reden is om het contact niet voort te willen zetten. Ben er helder over. Communiceer. Laat iemand niet bungelen.
Er zijn ook ghosters die het helemaal niet erg vinden om als dusdanig te worden aangemerkt. Dat zijn manipulatieve persoonlijkheden die er stiekem een beetje van genieten iemand te laten hangen. Het niet reageren en zo de ander in verwarring brengen, geeft de ghoster een goed gevoel. Hij voelt zich belangrijk voor en machtig over diegene die wanhopig probeert met hem in contact te komen. Wil jij zakendoen met zulke types?

Word je geghost? Zet je frustratie om in daadkracht. Bedenk voor wie je voorstel nog meer interessant kan zijn en benader die met enthousiasme en een open mind.
Laten we vooral eerlijk blijven naar elkaar. Ghosting is respectloos, een signaal van allesvernietigende onverschilligheid. Zullen we daar gewoon mee stoppen? Het ghosten, ghosten als het ware. In alle open- en eerlijkheid.


Ghosting is simple. They were afraid to be honest.