Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

De kracht van Henrike Brouwer

Naam: Henrike Brouwer
Geboren: 25 augustus 1970 te Bladel
Woont in: Goirle
Beroep: Zangeres, theatermaker, entertainer en tekstschrijver

Kindertijd

Henrike is een welkom nakomertje in een traditioneel Christelijk hervormd gezin. Haar moeder zorgde voor de kinderen. Haar vader was directeur bij een sigarenfabriek. Een goed maar grillig mens in wie diep van binnen een artiest huisde. Hij was ook een dominant, onzeker persoon met oorlogstrauma. Henrike deed, tot zijn dood in 2010, haar uiterste best zijn respect te verdienen. Henrike is volgens strikte normen en waarden beschermd opgevoed en voelde zich vaak anders dan anderen. ‘Als kind ben ik regelmatig gepest. Hierdoor voelde ik mij vaak een buitenbeentje.’ Dat Henrike naar de kleinkunstacademie wilde om artiest te worden paste niet in het traditionele gedachtegoed. ‘De angst voor het onbekende in de grote stad, zoals drugs en het idee dat een meisje beter thuis kon blijven en voor het huishouden zorgen, weerhielden mijn ouders van enthousiasme voor mijn ambities,’ aldus Henrike.

Na talloze baantjes kwam zij jaren later toch op een deeltijd opleiding terecht waar zij haar artistieke talenten verder ontwikkelde. Sinds 1998 is ze zelfstandig artiest en kan zij met muziektheater, theater op maat voor bedrijven en instellingen, zingen en entertainen op feestelijke gelegenheden goed in haar onderhoud voorzien.

Wat is kracht?

‘Kracht is een onuitputtelijke bron in jezelf. Je moet je wel bewust zijn van die aanwezigheid. Kracht is stevig in je schoenen staan. Je veilig voelen en er blind op vertrouwen dat die bron in jou er altijd zal zijn. Inmiddels vind ik mezelf een krachtig persoon in al mijn tegenstrijdigheid. Aan de ene kant barst ik van het zelfvertrouwen en aan de andere kant ben ik onzeker. Nu durf ik dat gewoon toe te geven. Realiseer ik me dat iedereen onzeker is, tegenslagen kent en verdriet heeft. Dat iedereen, net als ik, verlangt naar erkenning en waardering. Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Kracht schuilt in eerlijk durven zijn en je kwetsbaar opstellen.’

Oerkracht

‘Een aantal jaren geleden kreeg ik achter elkaar een paar ernstige ziektes, werden vervolgens mijn kinderen geboren en overleden binnen het jaar mijn vader, twee tantes en een oom. In die periode was ik erg moe. Als ZZP-er had ik geen financieel vangnet en moest daarom blijven werken. Om me heen zag ik mensen in vergelijkbare omstandigheden het bijltje erbij neer gooien. Ik heb gelukkig altijd de energie gevonden om door te gaan. Tijdens optredens ging ik in de pauze in de kleedkamer op de grond liggen om op te laden. Daarna stond ik er weer! Voor mijn twee jongens. Dat is een oerinstinct. Ik moet voor die mannetjes zorgen. Wil ze zelfstandig zien worden, zien leven!’

Krachtbronnen

‘Ik zat bij de oncoloog in afwachting van onderzoeksuitslagen. Is de kanker uitgezaaid of niet? Spannendste ervaring aller tijden! Er is angst en onzekerheid. Om op zulke momenten weer in mijn kracht te komen ga ik mezelf heel mooi opmaken. Klinkt erg oppervlakkig maar dat helpt echt! Optutten maakt me rustig en ontspant. Ik raak in een flow. ‘Laat komen wat komt’, dacht ik en stapte resoluut het kantoor binnen. ‘Gelukkig was de uitslag goed.’

‘Ook mijn scheidingsproces was verlammend. Ik voelde me ontzettend schuldig dat ik mijn eigen geluk prevaleerde boven dat van mijn kinderen. Op verdrietige momenten zoek ik aandacht en bevestiging. Ik heb grote bewondering voor Helma Bruel. Zij was mijn therapeute en werd mijn vriendin. Ze is stresscoach en ik heb onder andere van haar geleerd dat je niet perfect hoeft te zijn om perfect te zijn. Dat onbezonnen acties wel leuk zijn, niet altijd voor herhaling vatbaar en in ieder geval leerzaam. Dat ik er mag zijn. Zij ziet personen in al hun menselijkheid zonder daarover te oordelen.’

Dagelijkse kracht

‘Ik voel dat ik met mijn werk iets voor mensen mag betekenen. Naast dat ik optreed op zakelijke feesten en partijen, spreek en zing ik op uitvaart of trouwerij. Hoewel de omstandigheden en aanleidingen verschillen, is er een grote gemene deler. Ik geef aandacht en leg verbinding tussen mensen. Zingend, schrijvend of toneelspelend, dat zijn slechts de communicatiemiddelen. Ik pas dat ook toe in mijn dagelijkse bezigheden. Ik charmeer me wel eens uit dingen, moet ik eerlijk bekennen. Als ik te laat op school kom met mijn jongens bijvoorbeeld. Of ik besteed wat extra hartelijkheid aan de caissière in de supermarkt. Ik kan het iedereen aanraden, het geeft zowel haar als mijzelf een instant goed gevoel.’

Krachtige oneliner

‘Midden in de scheidingsperikelen, twijfelde ik enorm. Dacht eraan om toch te blijven. Ik kende veel angst voor een onzekere toekomst. Deze spreuk verschafte mij helderheid: ‘You cannot find peace by avoiding life.’ Heb mijn man gezegd dat ik misschien niet de beste vrouw ben maar wel de beste ex kan worden. Daar doe ik veel voor.’

‘Je zult er doorheen moeten. ‘If it doesn’t kill you it makes you stronger.’ Uiteindelijk zijn tegenslagen heel waardevolle groeipijnen.

‘Wat ik graag wil overbrengen is dat de wereld niet slecht is. Open je ogen voor al het mooie. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Verlangen allemaal naar aandacht, liefde, erkenning en acceptatie. Als ik met mijn persoon, theater, zang en teksten tenminste één iemand happy mag maken, ben ik daar dankbaar voor. Dat is mijn drijvende kracht.’