Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

De kracht van Chantal Vermeer

Inspirerende, krachtige, bescheiden, onopvallende of juist in het oog springende dames uit het Brabantse Land aan het woord. Met een bijzonder, uitzonderlijk, mooi, goed, sterk, ontroerend en/ of grappig verhaal. Ze raakt je met haar verve, bevlogenheid, toewijding en elan om wat voor reden dan ook.

Naam: Chantal Vermeer Giessen
Geboren: 9 augustus 1972 te Apeldoorn
Woont in: Tilburg
Werkt bij: Teken je Toekomst

Ondernemers pur sang

Chantal en haar vier jaar jongere broer Xavier zijn grootgebracht in een echt textielgezin. Hun ouders runden vier modezaken in Eindhoven en hebben beiden tot aan hun pensioen fulltime in het bedrijf gewerkt. Daardoor is er altijd een kinderoppas en een huishoudster in huis geweest. Chantal vond dat gezellig en fijn en was al vroeg zelfstandig. ‘Mijn ouders waren jong en altijd bezig met werk, vrienden en uitgaan. In het weekend gingen ze graag op stap en kwamen er vrienden over de vloer. Voor hun werk reisden ze naar de modebeurzen en shows in Berlijn, Parijs en Keulen. Ik vond dat heel interessant allemaal. Mijn vader had de meest bijzondere kleding in collectie. Stoere en opvallende kleren waarom ik op school wel eens werd uitgelachen. Destijds wilde ik niets liever dan normaal zijn maar nu zie ik dat ik juist leuk en hip gekleed was.’

Laat komen wat komt

‘Mijn man Walter en ik wilden op een gegeven moment in onze relatie heel graag kinderen maar dat bleek voor ons geen vanzelfsprekendheid. Ik heb diverse miskramen gehad en we hebben een langdurig medisch traject doorlopen. Als je eenmaal in die mallemolen zit ga je maar door en door. Je bent in zo’n fase alleen bezig met gezond worden, gezond leven en zwanger raken. Boos worden als het niet lukt helpt niet, teleurgesteld zijn helpt niet en het enige wat je kan doen is accepteren dat het gaat zoals het gaat en dat het simpelweg is wat het is. In deze heftige periode hebben we bewust tijd vrij gemaakt voor onszelf en elkaar. Je kunt namelijk heel gemakkelijk uit elkaar groeien als het echt lastig wordt. Zelf kijk ik altijd naar het positieve in elke situatie en wat ik ervan kan leren. Van daaruit kun je weer verder bouwen. Uiteindelijk zijn we rijkelijk beloond met een prachtig jongetje Dorus en kwam daarna spontaan onze dochter Lola.’

Crisis te lijf

‘Jaren geleden raakte ik ‘burnout’. Samen met mijn man hadden we vijf kledingwinkels en een groothandel te bestieren en daarnaast hield ik ons gezin draaiende. Ik hield veel te veel ballen in de lucht en deed al heel lang wat eigenlijk niet meer bij mij paste. Uiteraard kreeg ik signalen van mijn lichaam maar ik ging dóór en trok dat zelfs tot in het extreme. In plaats van rustiger aan doen ging ik juist extra hard werken, extra veel sporten en heel vaak op stap. Totdat ik letterlijk omviel en bleek dat ik een evenwichtsstoornis had ontwikkeld. Om tot rust te komen heb ik mijn oude liefde, tekenen en schilderen, opgepakt en ging ik doen wat ik écht heel leuk vind. Uit dat proces is bijna als vanzelf mijn eigen T- Shirt lijn ontstaan. Iedereen was in die tijd somber, negatief en onzeker over de toekomst. De crisis hakte er bij velen om mij heen flink in en ik ben nogal gevoelig voor sferen. Ik wilde mensen gewoon helpen en weer vrolijk en positief maken! De ontwapenende en herkenbare illustraties op mijn shirts toverden een glimlach op hun gezichten en zelf werd ik er ook weer blij van.’

Gezin

‘Voor mijn partner is mijn keuze even wennen geweest. We hebben acht jaar lang intensief samengewerkt en we hadden het thuis over bijna niets anders dan de zaak. Nu we beiden verschillende dingen meemaken praten we over heel andere zaken waarmee we elkaar opnieuw inspireren. Omdat ik flexibel ben in het indelen van mijn tijd ben ik thuis als de kinderen uit school komen. Vaak ga ik in de avond wat langer door. Het eerste half jaar hadden de kinderen niet eens in de gaten dat ik weer volop aan het werk was. Toen opa en oma weer op kwamen passen zeiden ze: Dat kan toch niet mama? Jij bent met pensioen! haha’

Just do it

‘Door het tekenen van mijn wensen en doelen maak ik ze visueel en concreet. Nu ben ik bezig met mijn project: ‘Ik Teken de Toekomst’ om met illustraties en concrete actiepunten in 12 maanden een doel te bereiken. Daarover schrijf ik momenteel een boek en ik reis alleen naar Ibiza om daar een aantal dagen in alle rust aan te werken. Als een echte doener ga ik meteen aan de slag met mijn ideeën dus hup, ticket geboekt en gaan.’

Dromen

‘Als het me niet goed gaat dan trek ik me terug in huis of ik ga naar het strand. Andere keren heb ik behoefte aan een gezellige brainstormsessie met andere vrouwen. Ik heb het idee dat de vrouwen die nu in hun veertiger en vijftiger jaren zijn heel sterk groeien en ontwikkelen. Ze zijn mentaal krachtig en kunnen negatieve ervaringen ombuigen tot iets positiefs. Ze zeggen wat ze denken, staan open om te leren en willen actie ondernemen. Na een samenzijn met zulke dames heb ik zo mijn energie weer terug!’

‘Soms lig ik in bed te piekeren en denk Jeetjemina, wat als het ophoudt? Wat als niemand meer mijn tekeningen wil hebben? Het mag niet stoppen want dit hele avontuur is zo leuk! Mensen willen graag zo snel mogelijk naar het einddoel en vergeten dan te genieten van de weg ernaar toe. Terwijl dat hele proces nu juist is waar het om draait. De ontwikkeling, het schakelen, de wendingen en verrassingen. Als ik een dip heb is mijn ervaring dat er daarna iets groter komt, iets beter.’

‘Chaise your dreams’ is mijn motto. Eerst met als toevoeging ‘In High Heels ofcourse’ maar tegenwoordig draag ik liever sneakers en dat jaagt wel zo comfortabel achter die dromen aan 🙂

 

 

 

Op commando van Uitgeverij de Jong voor de rubriek : De kracht van..