Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Vijftig (nog wat) & vol in het leven

Stramme spieren, stijve gewrichten en opvliegers die je bloed doen koken. Hangende oogleden, lachrimpels, kraaienpootjes en andere (diepe) groeven in je gezicht. Een bierbuik, kalende kop en extra onderkin. Knakkende knieën en orthopedische inlegzooltjes voor je doorgezakte voeten. Emotionele incontinentie, moodswings en andere hormoon gerelateerde misère. Een leesbril nodig hebben voor zo ongeveer alles, je kinderen hun spreektaal niet meer begrijpen en borsten die de zwaartekracht niet langer trotseren. Ouderdom komt met gebreken MAAAAAR: Dat kan je allemaal geen moer schelen want je bent vijftig (nog wat) en je hebt:

Genoeg Geld

Financiële stabiliteit geeft rust. Je aandelen en crypto gaan lekker en als dat niet zo is dan hangt je leven daar ook niet vanaf. Je kunt regelmatig op vakantie naar verre, zonnige oorden of leuke steden in Europa verkennen. Theaterbezoekjes worden standaard eens per maand ingepland net als de bezoeken aan heerlijke restaurants. Het hebben van genoeg geld vermindert stress en dat zorgt op diens beurt weer voor een betere gezondheid en weerbaarheid.

Zelfvertrouwen

Al dat hangende vel en die ogen die het laten afweten zullen jouw humeur niet verknallen. Je koopt een hippe bril, laat je straktrekken bij de plastisch chirurg en vertelt die ene waaghals die iets van je gebreken op lollige wijze wil benadrukken, op scherpe toon dat je daar niet van gediend bent. Je meet jezelf een goede coupe aan en hijst je in een kek pak dat past bij je persoonlijkheid en figuur. Tegen je partner, baas of opdrachtgever ben je goudeerlijk en recht voor zijn raap want dan duurt de relatie doorgaans het langst. Je weet eindelijk wie je bent en waar je voor staat en de wereld zal het weten. Move over, I’ve got my sassy pants on. Zoiets. Enfin, genoeg zelfvertrouwen dus, en daarom geen stress. Je redt het wel, dat heb je in die 50 (nog wat) jaar hiervoor gewoon bewezen.

Vrijheid

Niemand die zegt wat je moet doen, althans niemand van wie je dat ook maar enigszins aanneemt. Je kunt je baan opzeggen en voor jezelf beginnen, minder gaan werken of vrijwilligerswerk erbij gaan doen, Je bent dol op je vrijheid om te kunnen gaan en staan waar je wilt nu de kinderen uit huis gaan, of tenminste hun eigen leven (trachten) te leiden. Je hebt weer tijd om te tennissen, winkelen, bingewatchen, volleyballen, hoelahoepen en eindeloos borrelen met vrienden: Freedom! En dat voelt goed. Als een nieuw begin.

Een eigen huis

Of je nu huurt of eigenaar bent, groot of klein woont of wilt verhuizen naar een andere deel van de regio: je hebt je eigen thuis. Een plekje op aarde om tot rust te komen en ongegeneerd jezelf te zijn. Een huis met een werkkamer of hobbyatelier nu kinderkamers vrij zijn gekomen. Een huis om naar eigen smaak in te richten. Een plek waar jouw lievelingsmuziek uit de boxen galmt en jij maffe dansjes doet. Een thuis waar jij jezelf keer op keer opnieuw mag uitvinden.

Een toffe job

Werken voor een baas of voor jezelf, inmiddels heb je jouw talenten en passie ontdekt en zet je die vol in voor je (eigen) bedrijf. Wat je doet, doe je met het grootste gemak en veel flair en overtuiging, (Daar helpt dat eerdergenoemde zelfvertrouwen overigens enorm bij.) Je laat je niets op de mouw spelden, weet wat je waard bent én je bent nog jong genoeg om nog één keer een ingrijpende carrièreswitch te maken. Ga ervoor, je bent nog lang niet afgeschreven.

Een gezonde f*ck-it mentaliteit

Iedereen vindt tegenwoordig overal wat van -jijzelf waarschijnlijk ook- en ventileert die mening op socials of recht in je gezicht tijdens een live ontmoeting. Als je 50 (nog wat) bent dan heb je een gezonde dosis f*ck-it mentaliteit eigen gemaakt en glijden nare, gemene opmerkingen makkelijk van je schouders. Jij weet wat je wilt, waarom je doet wat je doet en omringt je met mensen die je vooruithelpen. Geen angstige nay-sayers, energiezuigers of pretbedervers meer in jouw vriendenkring. Je inner circle bestaat uit fijne, positieve mensen die stralen als jij enthousiast bent. Ze durven heus wel kritisch te zijn – ook zij hebben een gezonde dosis f*ck-it mentaliteit en genoeg zelfvertrouwen- maar zullen je altijd supporten, wat je ook onderneemt.

Om me heen wordt de één na de ander vijftig en sommigen zijn er al een eindje doorheen. Wat me opvalt is dat ze allemaal zowel letterlijk als figuurlijk, goed in hun vel zitten, de moed hebben hun hart te volgen en goed kunnen relativeren. Verhitte discussies worden met respect gevoerd: er is meer begrip (en levenswijsheid) en daardoor meer kalmte en perspectief. 50 (nog wat) zijn is fantastisch. Afgeschreven? Absoluut niet! Afgetakeld? Nee nee nee. Wanneer je de halve eeuw bereikt begint het leven pas écht. Op je eigen tempo en je eigen voorwaarden.

Op commando voor special ActiefPlus van uitgeverij de Jong

Actief plus 50 en vol in te leven mei 21