Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Ontdekken

Versieren ‘old school’ gaat als volgt: Je ziet iemand op het schoolplein, in de kroeg of op je werk. Je hart maakt een sprongetje want: woest aantrekkelijk! Mobiele telefoons zijn er in dit pre-internet era nog niet dus vraag je iedereen in je omgeving wie hij is, wat hij doet, waar hij woont en andere persoonlijke wetenswaardigheden. Na je fieldresearch ga je aan je deskresearch wat toentertijd zoveel inhield als het telefoonboek doorbladeren totdat je zijn nummer en adres had achterhaald.

Verlangen

Vervolgens fiets je zenuwachtig een paar keer langs zijn huis. Quasi nonchalant natuurlijk en hartstikke onopvallend, giechelend met je vriendinnen in crime. Per ongeluk express duik je op, op plaatsen waar hij toevallig is. Onhandig probeer je zijn blik te vangen. Als dat eindelijk is gelukt na poging 29 stamel je een onhandige openingszin of je wacht tot hij wat gaat zeggen omdat je van extase compleet geblokkeerd bent. Het klikt. Je geeft je telefoonnummer. Hij geeft je zijn nummer, wat je allang zelf gevonden had maar je belt niet. Je bijt liever je tong af en wacht dagen desperaat op een bericht van zijn kant. Ondertussen groeit het verlangen. Je kunt je geluk niet op als hij eindelijk contact opneemt. Het teken dat hij jou ook ziet zitten. Een eerste afspraak volgt en je leert elkaar steeds beter kennen. Gaat samen leuke dingen ondernemen en groeit in een relatie. Voor je het weet ben je jaren en jaren verder.

Verliefd, verloofd, getrouwd en ………gescheiden en weer alleen.

Keuzestress

Het hele versiercircus begint van voren af aan. Alleen nu zijn er de mobiele telefoons en internet. Daardoor gaat alles sneller. Veel sneller. Er zijn ook veel meer mogelijkheden en partijen. Iedereen lijkt tegenwoordig zijn relatie aan de wilgen te hangen en opnieuw te beginnen. Op Tinder, Happn, Paiq Lexa, Pepper of weet ik welke datingsite kun je in contact komen met een keur aan mannen! Het aanbod is overweldigend en daar zit meteen het probleem. Alles is er tegenwoordig in overvloed en meteen voorhanden. Kiezen was nog nooit zo moeilijk.

Delete

Geen knetterende vonken bij de eerste ontmoeting? Druk op delete en hef de match op. Hup naar de volgende. De kracht van verleiding en verlangen krijgt nog weinig kans. Verleiding geschiedt online op basis van zorgvuldig genomen, tot de verbeelding sprekende foto’s. Als de realiteit dan niet exact overeenkomt met het beeld dat in mijn hoofd gevormd is concludeer ik meteen een mismatch. Dat is niet reëel.

Geduld

Waaraan het ontbreekt is geduld. De tijd nemen elkaar te leren kennen. Iets te laten ont-wikkelen. Voorzichtig onderzoekend en ontdekkend. Geef elkaar een kans. Doe rustig aan. Schiet niet meteen iemand af. Iedere ontmoeting en hoe die verloopt zegt me alles wat ik weten moet over mij. Wat ik nog het meeste ontdek bij daten anno nu is mezelf.