Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Leven in en om de keuken

De keuken vormt het kloppend hart van een woning en een gezin. Op deze centrale plek in huis wordt gegeten, gebabbeld, geborreld, snel een ontbijtje gemaakt of uitgebreid en luxueus gekookt. Gezamenlijk een spelletje spelen, huiswerk maken of een vergadering voorbereiden behoort ook tot de dagdagelijkse familiaire mogelijkheden. De keuken is allang niet meer alleen het domein van de kok, of nog ouderwetser: de vrouw. De keuken is het gezinscentrum waar alles wordt besproken gedaan, onder het genot van spijzen en dranken binnen handbereik.

Open karakter

Vooral een open keuken die direct in verbinding staat met de living of de (binnen) tuin en het terras is immens populair. Logisch, want op deze manier is de chef-kok die de aperitieven maakt, de borrel culinair opluistert of de maaltijden bereidt altijd in contact met zijn familie en gasten. Dit open karakter is wel zo gezellig en sociaal. Hier ben je in staat om elkaar naast wijn, de volle aandacht te schenken. Met z’n allen om het eiland. Terwijl de kok in de pannen roert, de oven in de gaten houdt en de groenten snijdt schenkt de gastvrouw een glaasje wijn in aan het kookeiland. Hieromheen hebben de gasten zich verzameld en nemen al keuvelend de dag en het menu door. Een kookeiland staat vrij, een schiereiland is met een zijde aan de wand of keuken gehecht. Een deel van het eiland kan door een overstek als bar worden gebruikt en voorzien van comfortabele krukken. Een andere manier om de keuken in de kamer te laten doorlopen is het verlengen van het keukenblad op een lager niveau. Doordat de tafel dan in hetzelfde materiaal is vormgegeven zorgt dit voor eenheid en rust.

Koken in de buitenlucht

In het voorjaar en in de zomer is het heerlijk om ook in de buitenlucht te kunnen koken. Niet alleen met een BBQ of Green Egg maar maaltijden bereiden in een volledig uitgeruste buitenkeuken. Centraal gelegen in de tuin en aan het terras. Met een buitenkeuken aan de tuinkamer verplaats je in de zachtere voorjaars- en zomermaanden het hart van het huis naar buiten. Zelfde doel: gezelligheid, samenzijn en aandacht, andere scenery.

Populaire materialen

Inmiddels zijn we voorbij het feit dat een keuken vooral praktisch moet zijn. Ook de esthetiek, de kleur en de keuze van materialen en accessoires spelen een belangrijke rol bij het inrichten van het hart van je huis. Aandacht en zorg voor elkaar vertalen zich in luxe, tijdloze materialen als marmer, koper, rvs en hout. De standaard witte keuken is een all time classic maar krijgt geduchte concurrentie van de donkerhouten wengé en hoogglans taupe varianten. De kranen in alle vormen en maten komen uit de muur of zijn in het blad verwerkt en zijn vervaardigd uit materialen als zwart gietijzer, brons, messing of rvs.

Duurzaamheid

Zorg voor elkaar gaat verder dan de tijdloze materialen waaruit de keuken is opgebouwd. Zorg voor elkaar gaat ook over ethiek. Duurzaamheid betekent zorg voor de planeet die we in goede en gezonde staat achter moeten laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarom wordt onze keukenapparatuur steeds slimmer, zuiniger en duurzamer. Zo kun je slimme apparaten op afstand bedienen en beheren via een speciale app. Hoef jij je geen zorgen te maken of je de koffiemachine wel hebt uitgezet. Er bestaan slimme ovens, zelfdenkende
koelkasten (ja echt) en energiezuinige vaatwassers. Alles om ons comfort te blijven vergroten zonder dat dit ten koste gaat van onze habitat.

Eten bereiden ter verbinding

Als we mensen willen verwennen, troosten of verrassen dan maken we iets lekkers voor ze klaar. Is de buurman of buurvrouw ziek, dan brengen we een zelfgemaakte soep. Hebben we wat te vieren en proosten dan doen we dat met bubbels en hapjes. Al deze gerechten, voor al deze verschillende redenen en doelstellingen, worden met liefde bereid in het hart van ons huis. Op deze manier gaan we de verbinding aan met andere mensen om ons heen. De keuken is zoveel meer dan een plek waar gekookt wordt. De keuken laat zien wie jij bent en hoe jij leeft. Stel een goed menu samen en gebruik de juiste materialen en ingrediënten, dan zorg je letterlijk goed voor je hart en elkaar.

 

Op commando voor Uitgeverij de Jong voor de Woonkrant editie 1 2021