Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

‘Eren in Ere’ houden

Van de tijd die ik doormaakte toen mijn hele leven drastisch en dramatisch in duigen viel en ik ontzettend veel verloor en achter moest laten heb ik ook veel geleerd. Over mezelf, over leven, over noodzakelijkheden, zin en onzin, overleven en weer opstaan. Sindsdien houd ik mijn ‘Eren in Ere’.

Incasseren

Dat wat je overkomt heb je niet in de hand. Wat er gebeurt in je leven is niet altijd te sturen of vermijden. Hoe je omgaat met hetgeen je overkomt is wat uiteindelijk het verschil zal maken.

Protesteren

Even lekker zwelgen in zelfmedelijden mag. Het is gewoon k*t. Gil de longen uit je lijf, schop iets weg met al je kracht, huil onbedaarlijk, kruip weg onder je kussen, zuip die fles wijn leeg en vervloek de hele fucking wereld. Gooi je woede en onmacht eruit. Dat lucht enorm op en schept ruimte. Maak grappen om je absurde situatie, keiharde, ongepaste en schurende grappen. Deze werken bevrijdend en relativerend. Bovendien komen bij lachsalvo’s gelukshormoontjes vrij. Die heb je keihard nodig.

Kalmeren & Relativeren

Richt je focus op je innerlijk. Kijk goed naar wat al die shit met je doet. Voel de paniek ten volle maar handel er niet naar. Voel de angst in al je vezels maar handel er niet naar, voel de zorgen op je gemoed drukken maar handel er niet naar. Laat komen wat komt, internaliseer je gevoel en kalmeer je doldraaiende geest. Wanneer je geknipt en geschoren wordt kun je het beste even stil blijven zitten. Dan loop je de minste schade op. Laat je gevoel voor wat het is en laat het los. Kalmte is een superpower.

Accepteren

Het is wat het is. Terecht of niet, eerlijk of niet, goed of niet, te zwaar of niet… Geen ‘gemaar’ of pathetisch ‘ge-wat als’. Ja, het suckt, suck better!
Zodra je de nieuwe situatie volledig en onvoorwaardelijk hebt omarmd en geaccepteerd ontstaat er ruimte voor creativiteit en oplossingen.

Transformeren

Aan de andere kant van woede ligt je drive en motivatie. Achter de angst vind je skills en moed en in de wanhoop ligt eveneens de hoop op beter, anders en nieuw.
Wanneer je de andere kant van de medaille leert zien ben je in staat te transformeren naar dat wat vóór je werkt.

Initiëren & creëren

De situatie wordt weer helder voor je. Er ontstaat ruimte voor creativiteit, oplossingen en vooruitgang. Durf infinitieven te nemen, vraag om hulp waar je het nodig hebt en biedt zelf hulp aan waar je kunt bijdragen. Creëer opnieuw je eigen voorwaarden, doelen en handelingen.

Herwaarderen

Er zit heel veel moois in ellende en onverwachte plottwists: Collateral beauty is hiervoor de inspirerende term. Je leven, denken en handelen staat ineens in een ander daglicht. Waar je eerst achteloos aan voorbij ging kan van onschatbare waarde zijn. Andersom geldt hetzelfde, wat je als waardevol bestempelde kan niets (meer) te betekenen hebben. Herwaardering van wat er is geeft je de kans situaties en dingen vanuit een ander, nieuw perspectief te benaderen.

Doormarcheren

Kom weer in actie en beweeg met je nieuw opgedane kennis, ervaring en inzichten richting je verlangens en behoeften. Marcheer dapper door. Stap voor stap, hobbel voor hobbel, in je eigen tempo, op je eigen voorwaarden.

Evolueren

Alles is tijdelijk, niets blijft hetzelfde en de enige constante in het leven is verandering. Evolueren brengt je next level, dit is een ongoing, machtig mooi en natuurlijk proces. Het leven heeft altijd een onverwachte manier om je te dragen en verder te brengen. Laat je meevoeren en heb vertrouwen in het proces en jezelf.

Aan de hand van (soms keiharde) humor, lieve mensen om mee heen en mijn ‘Eren in ere houden’ bouwde ik aan mijn veerkracht. Dit werd mijn superpower, alsook geduld en berusting.