Creativity is seeing what everyone else has seen,
and thinking what no one else has thought.

Albert Einstein

Authentieke gastvrijheid op De Wadden

Zijn eigenheid, gastronomie, cultuur, ruimte, duurzaamheid, ontspanning en ontwikkeling termen die van toepassing moeten zijn op de omgeving waarin jij jouw specifieke evenement wilt vormgeven? Dan voldoen De Waddeneilanden in het hoge Noorden van ons land aan meer dan alle wensen en eisen. Tijdens het site event, georganiseerd door Meet in Friesland in nauwe samenwerking met Westcord/Islandevents, VVV Vlieland, VVV Terschelling én bureau Vlieland, is een selecte groep van 15 eventprofessionals twee dagen lang getrakteerd, verwonderd en geprikkeld in de serene setting van Unesco Werelderfgoed. De rode draad door dit inspirerende site event is duurzaamheid, ervaren en verbinden. Ontdek nuchtere eilandvibes, natuurschatten, eerlijke streekgastronomie en authentieke gastvrijheid.

Charmant Vlieland

Als ik in Harlingen op de boot van rederij Doeksen stap en via open water naar de Wadden koers terwijl de wind door mijn haren giert en de zon mijn wangen kust laat ik de overvolle agenda, drukte en afspraken niet alleen letterlijk steeds verder achter me. Aan de wal van het charmante Vlieland worden we hartelijk welkom geheten in het sfeervol ingerichte Hotel Zeezicht waar eigenaar en multipreneur Erik Houten een bevlogen pleidooi houdt over duurzaamheid en de in volle gang zijnde energietransitie op de eilanden.

Op de e-bike (wat een genot is dat!) zetten we koers naar WestCord Strandhotel Seeduyn. Met een keur aan feest- en vergaderzalen met uitzicht op zee, een underground Irish Pub en indoor gamecenter biedt dit veelzijdige familiehotel met een gouden Green Key keurmerk alle faciliteiten voor een aangenaam verblijf en beklijvend evenement.

De natuur in al haar kracht

Lunch genieten we bij het tot beste strandpaviljoen van Nederland uitgeroepen ‘t Badhuys. De inrichting heeft een industriële touch met ruige scheepslampen en gigantische koperen bierketels. Met volle buikjes rollen we het schoonste strand van de Waddeneilanden op waar we in plaats van blokarten gaan vliegeren. In eerste instantie vind ik dat jammer want het leek me wel tof om over het strand te sjezen in zo’n wagentje maar toen ik aan de koorden van de vlieger het halve strand over werd gesleurd was ik blij dat we met windkracht 7 de veiliger versie hebben gedaan.

Onder de indruk van zoveel natuurkracht fietsen we door naar camping Stortemelk. Een duinnatuurterrein waar je nog echt in tenten bivakkeert, dicht bij de elementen en slechts een duinenrij verwijderd bent van het Noordzeestrand. De twee karakteristieke zalen, met AV faciliteiten die verre van back to basic zijn, bieden legio mogelijkheden voor het organiseren van een onvergetelijk evenement.

Strandjutten en bierproeven

Aant de strandjutter neemt ons vanuit Stortemelk mee over het pittig steile duinpad om op het strand te gaan jutten. Het meest bijzondere wat hij ooit redde zijn twee drenkelingen waarvan hij later de catamaran uit de diepte viste. De man is een begenadigd storyteller en terwijl we regelmatig bukken om natuurvreemde materialen in de jutzak te proppen hangen we aan zijn lippen. We nuttigen, in een fel regenbuitje, Juttersbitter uit de foodkar Paal 50 en wandelen door naar Brouwerij Vlieland, het bedrijf van de gepassioneerde bierondernemer Boyan. Precies op deze dag één jaar geleden begon hij met b(r)ouwen en nu verlaten de eerste fusten zijn bedrijf. Hij is met recht trots op zijn ‘Rampzalig’ bier.

Spectaculaire oversteek met de Ribboot

Stuiterend over de huizenhoge golven maken we met de Ribboot op spectaculaire wijze de oversteek van het pittoreske Vlieland naar het bruisende Terschelling. We gillen nog steeds van plezier als we de kade van de jachthaven aandoen en fietsen naar ons onderkomen voor de nacht. Het 4 sterren hotel WestCord Schylge, ligt aan de enige natuurlijke baai van Nederland en heeft het mooiste uitzicht van Terschelling over de haven en de Waddenzee. We frissen ons op in de luxe kamer want deze dag is nog geenszins voorbij.

Het themadiner ‘Zilte Teelt’ in het volledig gerenoveerd en sfeervol ingerichte Hostel StayOkay is verzorgd door ‘t Lokaal en oogst met haar voortreffelijk bereidde lokale zeebaars veel lof.

Sterren kijken in Dark Sky Park en De Groene Weide

Onder begeleiding van de bezielde boswachter klauteren we, de door de maan verlichte duin, in natuurgebied De Boschplaat op. De sterrenhemel is op deze bewolkte avond onzichtbaar maar in de nacht op het verlaten strand struinen is sowieso een magisch avontuur. Waar we wel sterren zien is in het beroemdste café van Nederland. Een bezoek aan Terschelling is niet volledig als je niet in ‘De Groene Weide’ bent geweest. Hier krijgen we een muzikale traktatie van megaster Hessel die samen met zijn dochter Tess covers en eigen repertoire ten gehore brengt.

Fietstour over het eiland

Na een goede nachtrust en verkwikkend ontbijt stappen we monter op de e-bikes en zetten koers naar het Bunkermuseum, onderdeel van de Atlantik Wall. Deze Tiger stelling wordt geheel door vrijwilligers gerund en het is indrukwekkend om te zien hoeveel liefde, respect en passie in dit oorlogserfgoed wordt gelegd. In colonne sjezen we met windkracht 7 in de rug langs de Waddenzee. We rijden langs het 16e eeuwse kerkje in Midsland en door de bossen naar ontmoetingscentrum ‘Ieders Plak’.

Een frisse, ruimtelijke locatie waar mensen, ideeën en initiatieven samenkomen, een plek waar je werkt aan persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Er wordt geanimeerd genetwerkt met de partijen die op Terschelling het verschil kunnen maken voor jouw specifieke evenement. De smaakvolle, biologische lunch met streekproducten wordt verzorgd door De Bionier.

Wadfietsen op de Fatbike

De lunchcalorieën trappen we er meteen weer af als we met fatbikes en windkracht 7 op kop dapper door het Groene Strandwad ploeteren. Ondertussen dragen we ons steentje bij aan een schoon waddengebied door mee te doen aan de ‘beach clean up’ en zwerfplastic te verzamelen. Bijkomen doen we in ‘De Walvis’, een hysterisch ingericht Terschellings icoon waar ik mijn ogen uitkijk aan de decoraties.

1001 redenen om terug te gaan

Net op tijd verzamelen we bij de terminal voor de terugreis met de snelle Tiger die ons in 45 minuten weer aan vaste land zal zetten. De afgelopen twee dagen hebben we ontzettend veel gezien en veel mogen beleven. Deze selectie is slechts een fractie van wat de Waddeneilanden te bieden hebben. Een beetje verliefd en met pijn in het hart verlaat ik Terschelling. De ongerepte natuur, de hartelijke gastvrijheid, de duurzame filosofie, de ruigheid, de eilandgastronomie de bijzondere zalen en hotels en de speciale eilandvibes. De Wadden geven je event, meeting, congres of incentive letterlijk ademruimte, een frisse wind en extra cachet en er zijn 1001 redenen om terug te keren.

 

 

Op commando van Meet in Friesland en Events.nl